Het stadspaleis is, samen met het aangrenzende park, een van de bepalende historische plaatsen in de kern van het stadscentrum van Coesfeld. Dichtbij ligt het marktplein met de St. Lambertikerk en het stadhuis. Tegenwoordig maakt het stadspaleis zelf ook deel uit van het stadsbestuur.
Het zogenaamde stadskasteel is, samen met het aangrenzende park, een van de meest karakteristieke historische gebouwen in de kern van de binnenstad van Coesfeld. Onder de bevolking wordt het niet alleen het "stadskasteel" genoemd, maar ook de "Liebfrauenburg". Daar zijn goede redenen voor:
De geschiedenis van het kasteel van de stad is zeer bewogen. Het werd tussen 1664 en 1666 gebouwd als jezuïetencollege onder de toenmalige prins-bisschop Christoph Bernhard von Galen.
In 1803 ging het over naar de familie Salm-Grumbach, die na 1806 de titel Salm-Horstmar aannam. Zij gebruikten het gebouw korte tijd als kasteel voordat het voormalige Varlar klooster de residentie van de familie werd.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden grote delen van het stadscentrum van Coesfeld zwaar beschadigd. Het kasteel van de stad was ook het slachtoffer van de bommen. Na de wederopbouw, waarbij ook de poort en de Bernhard-von-Galen-Straße werden gebouwd, gebruikte de orde "Zusters van Onze-Lieve-Vrouw" het gebouw als klooster. De naam "Liebfrauenburg" stamt uit die tijd.
In 1978 namen de zusters hun intrek in hun nieuwe klooster "Annenthal" aan de Gerlever Weg, en de stad Coesfeld verwierf het gebouw. Vanaf 2010 vond een uitgebreide renovatie en functionele optimalisatie plaats. Tegenwoordig is het zogenaamde stadskasteel het administratieve gebouw van de stad.
Informatie over de rondleiding- Het stadspaleis maakt deel uit van het stadsbestuur en kan van binnenuit niet worden bezocht.
- Een bezoek van buitenaf is op elk moment mogelijk.