St. Paul's Kathedraal Münster

In een oogopslag

De Sint-Pauluskathedraal is een van de kenmerkende gebouwen van de oude binnenstad van Münster.

De St. Paul's kathedraal in Münster domineert het stadscentrum van Münster alleen al door zijn grootte. De meer dan 55 meter hoge torens zijn al van verre te zien. Het begin van de bouw van de huidige kathedraal wordt gedateerd op het jaar 1192. De geschiedenis van zijn voorgangers gaat zelfs terug tot het jaar 805.

De rooms-katholieke kerk ligt op slechts enkele meters afstand van de beroemde Prinzipalmarkt en het historische stadhuis en mag tijdens een stadswandeling door Münster zeker niet worden overgeslagen. Een rondleiding door het interieur is ook zeer aan te bevelen.

Informatie over de rondleiding

Buiten de erediensturen biedt de administratie van de kathedraal rondleidingen in de Saint Paul's Cathedral aan. Naast boekbare groepsrondleidingen worden ook drempelloze rondleidingen voor rolstoelgebruikers, rondleidingen voor slechthorenden en doven, rondleidingen voor blinden en slechtzienden, en rondleidingen in eenvoudige taal aangeboden.

Regelmatig vinden op zaterdag om 13.30 uur openbare rondleidingen voor individuele bezoekers plaats. Het maximumaantal deelnemers is 25.

Informatie over de geschiedenis

De kathedraal werd gebouwd van 1225 tot 1265 en ingewijd door bisschop Gerhard von der Mark. De twee romaanse westtorens lijken op het eerste gezicht bijna identiek, maar de afmetingen ervan verschillen aanzienlijk. De noordelijke toren is breder en hoger dan zijn zuidelijke tegenhanger.

In de kathedraal bevindt zich een astronomisch uurwerk met een beiaard. Het is een van de weinige bestaande linksdraaiende openbare klokken. Het toont ook de fasen van de maan en de posities van de planeten. De eeuwigdurende kalender loopt tot het jaar 2071. Elk uur op het hele uur trompettert een houten toeter en luidt haar vrouw een bel. Eenmaal per dag, om twaalf uur 's middags, verlaten de metalen Magiërs hun verblijf met twee houten bedienden en omringen een figuur van Jezus in de schoot van Maria.

De kathedraalschat van St Paul's Cathedral wordt bewaard in de kathedrale kamer, die in 1981 werd toegevoegd. Sommige van de liturgische voorwerpen zijn vandaag de dag nog steeds in gebruik. De tentoonstelling strekt zich uit over drie niveaus: Het laagste niveau toont voornamelijk historische paramenten, terwijl het bovenste niveau een rondleiding biedt door de kunsthistorische tijdperken die in de kathedraal te vinden zijn aan de hand van geselecteerde voorbeelden. Het middelste niveau toont de belangrijkste stukken van de kathedraalschat, waaronder het hoofd van Paulus, dat uit de 11e eeuw stamt, en vroegere inrichtingselementen van de kathedraal, zoals een schilderijencyclus van Hermann tom Ring, resten van het oksaal van Brabender en een reeks monumentale reliëfs van Gröninger.

Op de kaart

St. Paul's Kathedraal Münster
Domplatz 28
48143 Münster
Deutschland

Tel.: +49 251 4956700
E-mail:
Website: www.paulusdom.de

Algemene informatie

Wat wil je nu doen?

Het lijkt erop dat u Microsoft Internet Explorer gebruikt als uw webbrowser om toegang te krijgen tot onze site.

Om praktische en veiligheidsredenen raden we u aan een actuele webbrowser te gebruiken, zoals Firefox, Chrome, Safari, Opera of Edge. Internet Explorer geeft niet altijd de volledige inhoud van onze website weer en biedt niet alle benodigde functies.