Lang huis

In een oogopslag

Het Langehaus is een historisch gebouw uit de 16e eeuw en een van de drie bewaard gebleven Burgmannshöfe in Heek-Nienborg.

Heek is de stad van de Burgmannshöfe. Ooit behoorden zij tot de Landesburg Nienborg, die 30 van dergelijke historische boerderijen omvatte. Vandaag zijn nog drie van deze Burgmannshöfe bewaard gebleven. Een van hen is het Lange Haus. In het historische gebouw uit de 16e eeuw is nu de Landesmusikakademie NRW gevestigd - een centrale plaats voor muziekonderwijs, bijscholing en opleiding, en een conferentieoord voor muziekliefhebbers. Keer op keer presenteren de studenten van de academie hun vaardigheden tijdens prachtig vormgegeven concerten en festivals. Het park met zijn klanktuin nodigt uit tot lange pauzes in het groen. nodigt u uit om lange pauzes te nemen in het groen.

Informatie over de geschiedenis

De Burgmannshöfe Nienborg behoorde ooit toe aan de Landesburg Nienborg. Het werd in 1198 gebouwd door prins-bisschop Hermann II van Katzenelnbogen en verwoest tijdens de Spaans-Nederlandse oorlog in 1593. Hoewel het rond 1600 werd herbouwd, raakte het in de 17e eeuw opnieuw in verval. Onder andere ministeriële ambtenaren en edellieden, de zogenaamde Burgmannen, woonden in de Landesburg en lieten hun boerderijen in de bescherming van of direct naast de kasteelmuur bouwen. Achter de tien meter hoge muren van kasteel Nienborg was plaats voor 30 van dergelijke binnenplaatsen. Drie daarvan zijn nog bewaard gebleven: het Lange Haus, het Hohe Haus en het Burgmannshof von Keppel, de zogenaamde Keppelborg.

Het Lange Haus, een langwerpig huis met een puntgevel van twee verdiepingen, dateert uit de 16e eeuw en werd nadien verschillende keren verbouwd. Het Hoge Huis is een groot, rechthoekig gebouw van breuksteen met een enigszins trapeziumvormig verplaatste plattegrond. Delen van de voormalige kasteelmuur zijn nog duidelijk zichtbaar in de voorgevel.

Naast de drie binnenplaatsen van het kasteel zijn van het vroegere kasteel nog het poortgebouw en resten van de gordijnmuur bewaard gebleven. Het Hoge Huis en de Keppelborg zijn privé-bezit en kunnen alleen tijdens speciale evenementen worden bezocht. Rondleidingen door het ringkastelencomplex worden op verzoek aangeboden door de heemkundige kring van Nienborg. Het Lange Haus is sinds 1989 de thuisbasis van de muziekacademie van de deelstaat NRW. De muzikale elite van morgen repeteert en musiceert hier. Het park met zijn klankentuin nodigt uit tot lange pauzes in het groen.

Informatie over de rondleiding
  • Het Lange Haus zelf kan alleen op verzoek worden bezocht.
  • Een buitenrondleiding door het historische gebouw is te allen tijde mogelijk.
  • Het park is vrij toegankelijk.

Op de kaart

Lang huis
Burg 15
48619 Heek
Deutschland

Tel.: +49 (0)2568 9305 90
E-mail:
Website: www.landesmusikakademie-nrw.de

Algemene informatie

Wat wil je nu doen?

Het lijkt erop dat u Microsoft Internet Explorer gebruikt als uw webbrowser om toegang te krijgen tot onze site.

Om praktische en veiligheidsredenen raden we u aan een actuele webbrowser te gebruiken, zoals Firefox, Chrome, Safari, Opera of Edge. Internet Explorer geeft niet altijd de volledige inhoud van onze website weer en biedt niet alle benodigde functies.