Kolvenburg

In een oogopslag

De Kolvenburg is een kleine waterburcht uit de 15e en 16e eeuw. Het ligt in Billerbeck, ten westen van Münster, en wordt beschouwd als een typische residentie van de lagere adel in Münsterland. Tegenwoordig is de Kolvenburg een cultureel centrum van het district Coesfeld. In de historische zalen van de Kolvenburg worden regelmatig wisselende tentoonstellingen gehouden.

Informatie over de geschiedenis

Veel van de kastelen en paleizen in Münsterland zijn pas in de loop van de tijd, in de loop van eeuwen, geworden tot de indrukwekkende en prachtige gebouwen die ze nu zijn. Dit is ook het geval met de Kolvenburg. Volgens recent onderzoek zijn in de Kolvenburg overblijfselen te zien van een vierkante muur, een toren en een tweekamerwoning. Bovendien heet het kasteel pas sinds de 16e eeuw "Kolvenburg"; daarvoor heette het "Voetshues" en "Burg Overwater".

De Berkel met zijn moerassige oevers bood bescherming tegen aanvallers in het noorden. Het kasteelcomplex bestond ook uit een burchtheuvel en een plein omringd door water. Verscheidene grachten en wallen boden voldoende verdediging. Uiteindelijk waren het ridders uit Billerbeck die de Kolvenburg bouwden. Pas rond 1300 kwamen de Kolven, die later het kasteel zijn naam gaven, naar het dorp. Zij werden als kasteeleigenaars gevolgd door o.a. de von Halthausen, de Voet, de von Münster, de von Oer en de von Romberg. De Kolvenburg is kenmerkend voor de woonplaatsen van de lagere adel die vroeger typisch waren voor het Münsterland.

Vanaf de 16e eeuw werd het gebouw voornamelijk bewoond door rentmeesters en pachters; de adel was er nog zelden te vinden. Tot 1735 maakten ook een bouwhuis, een schuur en een poortgebouw deel uit van het eigenlijke woongebouw. De huidige Kolvenburg werd tussen 1958 en 1976 volledig gerestaureerd. Daarbij werd de toestand van het gebouw uit de laatste bouwperiode aan het einde van de 16e eeuw hersteld. Het kasteel werd uiteindelijk nooit helemaal afgebouwd en bleef meer dan 400 jaar bijna onveranderd.

Informatie over de rondleiding
  • Een rondleiding door de buitenkant van de Kolvenburg is te allen tijde mogelijk.
  • Rondleidingen in het interieur tijdens de algemene openingsuren
  • De bovenverdieping is niet drempelvrij toegankelijk

Op de kaart

Kolvenburg
An der Kolvenburg 3
48727 Billerbeck
Deutschland

Tel.: +49 2543 1540
Fax: +49 2543 8211
E-mail:
Website: www.kolvenburg.de

Contactpersoon

Julia Kleine-Bley

Tel.: 02541184153
E-mail:
Website: www.kolvenburg.de

Algemene informatie

Wat wil je nu doen?

Het lijkt erop dat u Microsoft Internet Explorer gebruikt als uw webbrowser om toegang te krijgen tot onze site.

Om praktische en veiligheidsredenen raden we u aan een actuele webbrowser te gebruiken, zoals Firefox, Chrome, Safari, Opera of Edge. Internet Explorer geeft niet altijd de volledige inhoud van onze website weer en biedt niet alle benodigde functies.