Klooster Bentlage

In een oogopslag

Het klooster Bentlage is een van de meest bijzondere "kastelen" in het Münsterland en een belangrijk cultureel trefpunt in de regio.

Natuur en cultuur in harmonie - dat is de buitengewone charme van het Bentlage klooster. Indrukwekkende tentoonstellingen van hedendaagse kunst, een museum over de geschiedenis van het klooster en over het klassieke modernisme, alsmede een gevarieerd cultureel programma. Het kloosterpark en de prachtige fietspaden langs de oevers van de Ems nodigen uit tot ontspanning. Veel goede redenen om het Bentlage klooster in Rheine te bezoeken.

Informatie over de rondleiding
  • Een rondleiding door de buitenkant van het klooster is te allen tijde mogelijk.
  • Het Museum Kloster Bentlage is het hele jaar geopend van dinsdag tot en met zondag, met inbegrip van de feestdagen. Op sommige feestdagen kunnen andere openingstijden gelden.
  • Het High Tea Café is geopend van maart tot september, van dinsdag tot zondag en op feestdagen. Van oktober tot februari is het café gesloten op maandag en dinsdag. Het is geopend van woensdag tot zondag en op feestdagen.
Informatie over de geschiedenis

De oudste verwijzing naar Bentlage is te vinden in het hevelregister van het klooster Werden an der Ruhr uit het jaar 890, hier echter nog onder de naam "Binutloge", later Niederbentlage. In de 11e eeuw, om precies te zijn in 1022, werd Bentlage opnieuw genoemd. Geld en grond werden geschonken aan het dorp Buntlagi (Bentlage) voor het onderhoud van de kerk van de adellijke familie Billunger. In de daaropvolgende jaren werd een kapel gebouwd en gewijd aan St. Gertrude.

In 1437 stichtte de Orde van het Heilig Kruis, waarvan de leden zich Broeders van het Kruis en vanaf de 15e eeuw Kruisridders noemden, het klooster van Bentlage. Het was het derde klooster van de orde in Westfalen. De bisschop van Münster droeg de Gertrudiskapel en het huis van de rector over aan de orde. Op 24 april ondertekende paus Eugene de IV in Bologna het stichtingshandvest. In datzelfde jaar kochten de Broeders van het Kruis de boerderij Niederbentlage. Pas na 20 financieel moeilijke jaren verbeterde de financiële situatie, zodat met de bouw van het klooster kon worden begonnen. Met de bouw van de gebouwen werd reeds in de tweede helft van de 15e eeuw begonnen. Naast de nieuwbouw van het grote viervleugelige complex werden ook een hallenkerk en een aangrenzende kloosterschool gebouwd. In de jaren 1500 bereikte het klooster zijn bloeiperiode met ongeveer 50 monniken.

Op 21 september 1647 - slechts 2 jaar na de voltooiing van de westelijke vleugel - werd het klooster tijdens de oorlog door Zweedse troepen in brand gestoken. Volgens berichten konden alle monniken aan de brand ontsnappen. Met uitzondering van de keuken en enkele bijgebouwen waren de gebouwen echter zwaar beschadigd. In de daaropvolgende 15 jaar werd het klooster herbouwd. Het klooster kende een tweede opleving, die vooral merkbaar was in de rijkere inrichting, vanaf de tweede helft van de 17e eeuw.

In 1803 werd het klooster geseculariseerd. Het vorstendom Rheina-Wolbeck, dat slechts tot 1806 heeft bestaan, heeft het klooster heringericht als residentieel kasteel. Het voortgezette gebruik als herenhuis van de adellijke familie van Looz-Corswarem bracht in de eerste decennia van de 19e eeuw talrijke veranderingen aan de gebouwen en de buitenruimten met zich mee. De meest in het oog springende verandering is waarschijnlijk de afbraak van de kloosterkerk kort voor 1828. Sinds die tijd wordt het klooster ook vaak "Schloss Bentlage" genoemd.

Sinds 1978 is het eigendom van de stad Rheine, die het met behulp van een subsidie van de deelstaat Noordrijn-Westfalen van 1990 tot 2000 heeft ontwikkeld tot een culturele ontmoetingsplaats.

In 1996 werd in de oostelijke vleugel het Museum Kloster Bentlage geopend. Op de benedenverdieping van het museum bevinden zich historische kunstwerken en documenten uit het kruisridderklooster, waaronder de "Bentlager Reliquary Gardens", die tegenwoordig uniek zijn in Duitsland. Later volgde op de bovenverdieping de "Westfälische Galerie" met modernistische schilderijen uit het bezit van het LWL-Museum für Kunst und Kultur in Münster.

De culturele ontmoetingsplaats organiseert jaarlijks een uitgebreid cultureel programma met tentoonstellingen van hedendaagse kunst, theatervoorstellingen , concerten en literaire evenementen.

Op de kaart

Klooster Bentlage
Bentlager Weg 130
48432 Rheine
Deutschland

Tel.: +49 (0)5971 918468
Fax: +49 (0)5971 918499
E-mail:
Website: www.kloster-bentlage.de

Contactpersoon

Gerrit Musekamp

Tel.: 05971 918440
Fax: 05971918499
E-mail:
Website: www.kloster-bentlage.de

Algemene informatie

Wat wil je nu doen?

Het lijkt erop dat u Microsoft Internet Explorer gebruikt als uw webbrowser om toegang te krijgen tot onze site.

Om praktische en veiligheidsredenen raden we u aan een actuele webbrowser te gebruiken, zoals Firefox, Chrome, Safari, Opera of Edge. Internet Explorer geeft niet altijd de volledige inhoud van onze website weer en biedt niet alle benodigde functies.