Kasteelruïne Stromberg

In een oogopslag

Kasteel Stromberg werd voor het eerst genoemd in 966. Eeuwenlang was het een enorme vesting. Van het voormalige complex zijn nu nog slechts delen van de ringmuur, een kasteelhoeve en de Paulus-toren over. De kasteelruïnes zijn een mooie bestemming voor recreanten, fietsers en gezinnen. Het uitzicht vanaf de burchtheuvel over de pruimenweiden van Stromberg in het weidse Münsterland is uniek. Bij goed weer kunt u zelfs het Ruhrgebied zien. In de zomermaanden worden de trappen van de Heilig Kruiskerk een openluchttoneel en brengen ze jong en oud in vervoering met fantastische toneelstukken.

Informatie over de geschiedenis

Kasteel Stromberg was het enige op een heuvel gelegen kasteel in het Münsterland en is nu alleen nog als ruïne bewaard gebleven. Het was een burcht op een heuveltop in het zuidelijke Münsterland en werd voor het eerst vermeld in 966. Volgens de legende stichtte Karel de Grote het kasteel - evenals het nabijgelegen klooster Liesborn in dezelfde tijd. Vanaf 1177 was Schloss Stromberg volgens een oorkonde zelfs het provinciale kasteel van de bisschoppen van Münster. In het kasteelcomplex werd in 1344 de kerk van het Heilig Kruis ingewijd, die ook vandaag nog bestaat en waarin het kostbare Heilig Kruis van Stromberg staat. Op bevel van de keurvorst en bisschop Maximiliaan Franz werd het kasteel vanaf 1780 afgebroken.

Vandaag zijn alleen nog delen van de ringmuur, een kasteelherenhuis en de Paulus-toren uit de 15e eeuw over. Een wapensteen uit 1564 bevindt zich nog steeds op de kasteelpoort. Een bijzondere bezienswaardigheid is de gotische kerk van het Heilige Kruis, die zich op het hoogste punt van het voormalige kasteelcomplex bevindt. De kerk is nog steeds een belangrijk bedevaartsoord vanwege het Heilig Kruis: een genadebeeld uit de periode 1080-1100. Het is een Byzantijns kruisbeeld. Op Christus' borst bevindt zich een klein medaillon met daarin een deeltje van het kruis.

De machtige ruïnes van het op een heuvel gelegen kasteel vormen nu het decor voor het openluchttheater van Oelde.

Informatie over de rondleiding

De kasteelruïne Stromberg kan te allen tijde van buitenaf worden bezichtigd.

Op de kaart

Kasteelruïne Stromberg
Burgplatz
59302 Oelde
Deutschland

Tel.: +49 (0)2522 72 800
E-mail:
Website: www.oelde.de

Algemene informatie

Wat wil je nu doen?

Het lijkt erop dat u Microsoft Internet Explorer gebruikt als uw webbrowser om toegang te krijgen tot onze site.

Om praktische en veiligheidsredenen raden we u aan een actuele webbrowser te gebruiken, zoals Firefox, Chrome, Safari, Opera of Edge. Internet Explorer geeft niet altijd de volledige inhoud van onze website weer en biedt niet alle benodigde functies.