Kasteel Senden

In een oogopslag

Schloss Senden is een herenhuis uit de tweede helft van de 15e eeuw en imponeert met de oudste bewaard gebleven drieledige puntgevel. Dit is een karakteristiek voorbeeld van de gevelvormgeving van veel kasteelhuizen in het Münsterland. Ook het barokke kasteelpark dat het historische monument omringt, is bijzonder mooi. Het uitgestrekte park met slotgrachten en oude bomen gaat naadloos over in het Bürgerpark met zijn vijvers en biotopen. Een twee kilometer lang natuurpad met 16 verschillende stations verbindt het Bürgerpark met het kasteelpark.

Informatie over de rondleiding
  • Rondleidingen door het interieur zijn mogelijk.
  • Rondleidingen voor het publiek vinden elke tweede zondag van de maand plaats.
  • Rondleidingen van buitenaf zijn op elk moment mogelijk.

Kasteel Senden ondergaat momenteel een uitgebreide renovatie en restauratie!

Informatie over de geschiedenis

Kasteel Senden kijkt terug op een geschiedenis van meer dan 1000 jaar: de verschillende tijden en bouwfasen maken het kasteel ook vandaag nog tot een bezienswaardigheid.

Als riddergoed was het complex lange tijd eigendom van de familie von Senden, Benekamp genaamd. Aan het eind van de 14e eeuw trouwde de erfdochter van deze familie met de erfgenaam van de Drosten zu Kakesbeck, die op zijn beurt weer verwant was met de Drosten zu Vischering. Zo ontstond een nieuwe tak van de familie: de Droste zu Senden.

De eerste zoon van deze familie bouwde kasteel Senden in het begin van de 15e eeuw om tot een "versterkt huis" in de vorm van een waterburcht. Daarna volgden talrijke aanvullingen: In de tweede helft van de 15e eeuw werd het herenhuis met de drieledige puntgevel gebouwd - waarschijnlijk het oudste monument in zijn soort, dat model stond voor talrijke gebouwen met puntgevels uit de Westfaalse renaissance. Het gehele complex is opgezet als een open U, waarvan het jongste deel het Mannenhaus is, gebouwd in 1719.

Nadat het kasteel tijdens de Tweede Wereldoorlog was bezet en geplunderd, verkocht de baroniale familie Droste zu Senden het landgoed. Dit was het begin van een gevarieerde geschiedenis met verschillende eigenaars en veranderingen van gebruik van het kasteel. Na een brand in de jaren '90 stond het kasteel grotendeels leeg. Dankzij de voortdurende inspanningen van de vereniging zonder winstoogmerk "Schloss Senden e.V.", is het kasteel sinds begin 2015 officieel gerestaureerd en beveiligd. Dankzij talrijke voortdurende donaties en vrijwilligers komt Schloss Senden momenteel weer tot leven.

Op de kaart

Kasteel Senden
Holtrup 3
48308 Senden
Deutschland

Tel.: 02597 – 9399270
E-mail:
Website: schloss-senden.de

Algemene informatie

Wat wil je nu doen?

Het lijkt erop dat u Microsoft Internet Explorer gebruikt als uw webbrowser om toegang te krijgen tot onze site.

Om praktische en veiligheidsredenen raden we u aan een actuele webbrowser te gebruiken, zoals Firefox, Chrome, Safari, Opera of Edge. Internet Explorer geeft niet altijd de volledige inhoud van onze website weer en biedt niet alle benodigde functies.