kasteel Ramsdorf

In een oogopslag

Van de oorspronkelijke bisschoppelijke burcht uit 1425 is alleen de hoektoren overgebleven. Sinds 1930 is in het kasteel een streekmuseum gevestigd, dat de bezoekers inzicht geeft in de ontwikkelingsgeschiedenis van Ramsdorf en omgeving.

Samen met het stadhuis vormt het kasteel het kleine centrum van het district Velen-Ramsdorf. Winkels en restaurants in de buurt nodigen uit tot verpozen.

Informatie over de geschiedenis

Kasteel Ramsdorf werd in 1425 gebouwd voor prins-bisschop Heinrich von Moers. Dit kasteel hield echter slechts enkele tientallen jaren stand tot het tijdens de Collegiale Vete van Münster (1450 -1457) werd verwoest. Het kasteel werd daarna gedeeltelijk herbouwd en de nog bestaande delen werden gerestaureerd, maar het complex raakte in de 17e eeuw weer in verval. In 1969 verkocht de eigenaar, prins-bisschop Friedrich Christian von Plettenberg-Lenhausen, het kasteelterrein aan de rechter en rentmeester Adam Jungeblodt te Velen. Van het oorspronkelijke kasteel was alleen de grote toren overgebleven, die in 1727 door de zonen Alexander en Anton Jungeblodt werd aangevuld met een rechthoekig bakstenen gebouw met ashlar integratie.

Sinds 1930 herbergt het kasteel een museum met een collectie archieven, landbouwwerktuigen, meubilair en archeologische vondsten. Sinds 2008 is het museum een locatie van het Levend Museum van de stad Velen.

Informatie over de rondleiding
  • Het museum kan worden bezocht van april tot oktober. Van november tot en met maart is een tijdsregeling vereist.
  • De kasteeltoren, die dateert uit 1425, kan te allen tijde van buitenaf worden bezichtigd.

Op de kaart

kasteel Ramsdorf
Burgplatz 1
46342 Velen
Deutschland

Tel.: +49 2863 926-218
E-mail:
Website: www.velen.de/staticsite/staticsite.php?menuid=287&topmenu=329

Contactpersoon

Elke Thiehoff

Tel.: 02863926218
E-mail:
Website: www.lebendige-museen.de

Algemene informatie

Wat wil je nu doen?

Het lijkt erop dat u Microsoft Internet Explorer gebruikt als uw webbrowser om toegang te krijgen tot onze site.

Om praktische en veiligheidsredenen raden we u aan een actuele webbrowser te gebruiken, zoals Firefox, Chrome, Safari, Opera of Edge. Internet Explorer geeft niet altijd de volledige inhoud van onze website weer en biedt niet alle benodigde functies.