Kasteel Münster

In een oogopslag

De burcht van Münster is een centraal middelpunt, de beroemde locatie van de Münster Reuzenkermis en mag niet worden gemist op een rondleiding door de stad. Door de centrale ligging nodigt het niet alleen uit tot een wandeling door de historische straten van de stad, maar zijn er ook tal van andere bezienswaardigheden in de directe omgeving. Er moet zeker tijd worden uitgetrokken voor een bezoek aan de paleistuin met zijn botanische tuin. Het kasteel zelf is nu de zetel van het bestuur van de universiteit van Münster.

Informatie over de rondleiding
  • Het kasteel kan te allen tijde van buitenaf worden bezocht. Een rondleiding door het interieur is niet mogelijk.
Informatie over de geschiedenis

Het prins-bisschoppelijk paleis in Münster is waarschijnlijk het bekendste gebouw van de barokke bouwmeester Johann Conrad Schlaun. Sinds het einde van de 18e eeuw bepaalt hij het aanzien van de metropool Münsterland. Vooral in het middenrisaliet, waar zich het hoofdportaal bevindt, is het handschrift van Schlaun indrukwekkend: musicerende engelen, antieke maskers en het centrale prins-bisschoppelijke wapen in een gebogen lijst herinneren aan de initiatiefnemer van het gebouw, Maximilian Friedrich von Königsegg-Rothenfels, Münsters voorlaatste prins-bisschop, en aan een periode die al in 1803 met de secularisatie ten einde liep.

Het oorspronkelijke plan van Schlaun omvatte niet alleen talrijke boerderij- en wachtgebouwen, maar ook een renovatie van de eigendommen rond het eigenlijke woongebouw naar Frans model. De bouwgeschiedenis van het kasteel kan vandaag de dag op indrukwekkende wijze worden beleefd in het stedelijk museum van Münster.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het kasteel zwaar beschadigd door brandbommen, zodat alleen de buitenmuren overeind bleven. Reeds in 1947 werd begonnen met de wederopbouw en de verbouwing van het gebouw tot universiteitsgebouw voor colleges en administratie. Tot op de dag van vandaag is de burcht Münster het representatieve symbool van de universiteit van Münster en komt ook tot uiting in het logo van de universiteit.

Op de kaart

Algemene informatie

Wat wil je nu doen?

Het lijkt erop dat u Microsoft Internet Explorer gebruikt als uw webbrowser om toegang te krijgen tot onze site.

Om praktische en veiligheidsredenen raden we u aan een actuele webbrowser te gebruiken, zoals Firefox, Chrome, Safari, Opera of Edge. Internet Explorer geeft niet altijd de volledige inhoud van onze website weer en biedt niet alle benodigde functies.