Kasteel Lembeck

In een oogopslag

Kasteel Lembeck is een van de grootste en mooiste waterburchten in het Münsterland. Het is gelegen in het zuidelijke Münsterland en ligt direct aan de westelijke route van de 100 Kastelenroute. Tegenwoordig zijn in het barokke kasteelcomplex een kasteelmuseum, een streekmuseum, een park, een hotel en een restaurant gevestigd.

Informatie over de rondleiding
  • Een rondleiding over het kasteelterrein is dagelijks mogelijk tijdens de openingsuren van Pasen tot oktober. De rondleiding over het terrein is niet gratis.
Informatie over de geschiedenis

In 1177 werd een ridder met de naam Adolf von Lembeck voor het eerst in een oorkonde vermeld. De kasteelnaam "Lembeck" komt uit het Nederduits en betekent "kleibek". Dit suggereert de vroegere ligging van het kasteel in een moeras- en veengebied. Tussen 1670 en 1692 liet Dietrich Conrad Adolf von Westerhold-Hackfurt het voormalige complex uitbouwen tot een van de grootste waterburchten in het Münsterland. Reeds in 1730 werd Slot Lembeck door de Westfaalse barokmeester Johann Conrad Schlaun opnieuw verbouwd.

Toen Dietrich Conrad Adolf in 1702 stierf zonder mannelijke nakomelingen, bracht zijn erfdochter het kasteel in 1708 in handen van deze adellijke familie door te trouwen met de Wolbeckse Drosten Ferdinand Dietrich Freiherr von Merveldt zu Westerwinkel. Het kasteel is vandaag de dag nog steeds eigendom van de familie Merveldt zu Westerwinkel.

Het kasteel van Lembeck heeft nog enkele kamers die ingericht zijn in de stijl van de 17e en 18e eeuw en die als museum bezocht kunnen worden. Bijzonder indrukwekkend zijn de banketzaal van Schlaun uit 1730 en de salon van Wittelsbach. Tegenwoordig herbergt de zolder van de hoofdburcht een van de grootste heemkundige musea van Duitsland, waar ambachten en landbouwwerktuigen uit vervlogen tijden en archeologische vondsten kunnen worden bezichtigd. Aan het kasteel Lembeck zijn een hotel en een restaurant verbonden.

Op de kaart

Kasteel Lembeck
Schloss 2
46286 Dorsten
Deutschland

Tel.: +49 (0)2369 7167
E-mail:
Website: www.schlosslembeck.de

Algemene informatie

Wat wil je nu doen?

Het lijkt erop dat u Microsoft Internet Explorer gebruikt als uw webbrowser om toegang te krijgen tot onze site.

Om praktische en veiligheidsredenen raden we u aan een actuele webbrowser te gebruiken, zoals Firefox, Chrome, Safari, Opera of Edge. Internet Explorer geeft niet altijd de volledige inhoud van onze website weer en biedt niet alle benodigde functies.