Kasteel Kakesbeck

In een oogopslag

Die Burg Kakesbeck ist eine der größten mittelalterlichen Wehranlagen im Münsterland.

Schloss Kakesbeck is een van de grootste middeleeuwse vestingwerken in het Münsterland en het oudste van de drie nog bestaande waterburchten in Lüdinghausen. Vandaag de dag telt het kasteel nog vier machtige voorburchten en een waterring van ca. 30.000 vierkante meter. De gebouwen van Haus Kakesbeck dateren uit de 13e tot de 17e eeuw. Tegenwoordig is kasteel Kakesbeck de thuisbasis van de Dr. Wilfried en Hildegard Grewing Stichting, die zorgt voor de restauratie en verbouwing van de gebouwen.

Informatie over de rondleiding

Een rondleiding door de historische gebouwen van Haus Kakesbeck is mogelijk op afspraak. Tijdens de rondleiding kunnen de historische gebouwen van het kasteel worden bezocht, zoals een brouwerij uit 1542 of een pakhuis uit hetzelfde jaar. De legende van de drie kalfjes zonder hoofd zal ook worden verteld.

Rondleidingen op aanvraag! Contact via Lüdinghausen Marketing.

Informatie over de geschiedenis

Schloss Kakesbeck is het oudste van de drie nog bestaande waterburchten in de stad Lüdinghausen. Het ligt iets buiten de stad: 5 kilometer ten noorden van het stadscentrum ligt het machtige kasteelcomplex, dat al in de 9e eeuw in documenten wordt genoemd.

Rond 1120 is er bewijs van een motte, een aarden terpburcht, waarvan de terp en de wal vandaag nog herkenbaar zijn. In 1316 wordt graaf Otto von Tecklenburg gedocumenteerd als de eigenaar van het kasteel, die door huwelijk lid wordt van de familie Dale. Slechts enkele jaren later verkocht hij het kasteel aan de Drosten van Vischering, waarna het landgoed door de nieuwe eigenaren werd uitgebreid tot een "kasteel met twee eilanden" en de familielijn van de Droste zu Kakesbeck het kasteel betrok. De eerste steen voor het kasteel van vandaag is gelegd.

Aan het einde van de 14e eeuw kwam de ridderlijke dynastie van Oer in het bezit van de plaats. Het meest kleurrijke lid van de familie was ongetwijfeld de ridder Lambert von Oer, rond wie zich legenden en sagen verstrengelen. Onder de familie von Oer werd het kasteel verschillende keren verbouwd en uitgebreid, vooral in de buitenste baaien. Vanaf 1601 werd het herenhuis gebouwd, waarvoor een deel van de oude funderingen werd gebruikt. In 1738 verwierven de Drosten zu Vischering het kasteel, dat in die tijd ook 80 boerderijen omvatte - een teken van het belang en de omvang van het kasteel.

Als gevolg van een brand in de 19e eeuw moesten delen van het landhuis worden herbouwd en werd de kasteelkapel afgebroken.

Sinds het midden van de 20e eeuw is het kasteel in particulier bezit en heeft het verdere verbouwingen ondergaan. Zo werd in de jaren 1980 een vakwerkhuis van vier verdiepingen uit de 15e eeuw aan het ensemble toegevoegd - overgebracht van Lippstadt naar Lüdinghausen. In 1988 werd begonnen met de wederopbouw van de afgebroken slotkapel, die uiteindelijk werd versierd met ongewone portretten van "de heiligen van Kakesbeck".

Ook vandaag nog is de imposante omvang van het kasteel het meest indrukwekkend. Het heeft een diameter van een kilometer, en de buitenste kastelen zijn omgeven door een ring van water van ongeveer 30.000 vierkante meter groot.

Op de kaart

Kasteel Kakesbeck
Bechtrup 63
59348 Lüdinghausen
Deutschland

Tel.: +49 (0)2591-78008
Fax: +49 2591-78010
E-mail:
Website: www.lhmarketing.de/sehenswertes/rund-um-l%C3%BCdinghausen/burg-kakesbeck

Algemene informatie

Wat wil je nu doen?

Het lijkt erop dat u Microsoft Internet Explorer gebruikt als uw webbrowser om toegang te krijgen tot onze site.

Om praktische en veiligheidsredenen raden we u aan een actuele webbrowser te gebruiken, zoals Firefox, Chrome, Safari, Opera of Edge. Internet Explorer geeft niet altijd de volledige inhoud van onze website weer en biedt niet alle benodigde functies.