Kasteel Hülshoff

In een oogopslag

Wasserburg Hülshoff is de geboorteplaats van de beroemde dichteres Annette von Droste zu Hülshoff. Het kasteel ligt in een groot park omringd door slotgrachten. Op de begane grond geeft het Droste Museum inzicht in de classicistische en Biedermeier periode. Momenteel wordt hier het "Centrum voor Literatuur" gebouwd, dat bijzonder populair is vanwege de buitengewone kalender met evenementen.Informatie over de rondleiding
  • Het park kan tijdens de openingsuren gratis worden bezocht. Het terrein is uitgestrekt en biedt een steeds wisselend uitzicht op het kasteel. De groene weiden rond het kasteel zijn open voor picknicks.
  • Het Droste Museum in kasteel Hülshoff kan worden bezocht met een audiogids. U kunt kiezen uit verschillende thematische zwaartepunten. Duur van de rondleiding: ca. 40 minuten.
  • Rondleidingen voor groepen zijn op verzoek ook buiten de openingsuren mogelijk.


Informatie over de geschiedenis

De typische waterburcht van Münsterland werd al in de 11e eeuw vermeld, toen nog als Oberhof "Hof zum Hülshoff". De voorouders van de beroemde dichteres Annette von Droste zu Hülshoff verwierven de ridderzetel stukje bij beetje aan het begin van de 15e eeuw en noemden zich ten laatste vanaf 1417 officieel "Droste zu Hülshoff".

De familie gebruikte het kasteel aanvankelijk alleen als buitenverblijf, maar verplaatste vervolgens haar hoofdverblijf naar de landelijke "vesting" als gevolg van de opstanden van de wederdopers in Münster. Daar begonnen zij met de modernisering van het landgoed in renaissancestijl. Een ruiterreliëf op de tuinierstoren met Heinrich I von Droste zu Hülshoff (1500-1570) herinnert nog steeds aan zijn heldendaden in het doopsgezinde rijk.

Het gesloten renaissancecomplex met zijn hoge, onversierde topgevels van drie verdiepingen is tot op heden bewaard gebleven. Het complex werd in de 17e en 18e eeuw in barokstijl gemoderniseerd, waarbij vooral de beroemde gele Baumbergse zandsteen werd gebruikt. Tegen het einde van de 18e eeuw werd het interieur van het landhuis verbouwd. De laatste grote verandering was de bouw van de slotkapel in neogotische stijl in de 19e eeuw.

Het kasteel staat vandaag nog steeds op twee eilanden die door een brug met elkaar zijn verbonden. Afhankelijk van zijn ligging, geeft het een ander gezicht aan de bezoekers. Het is dus niet alleen het kasteel dat uitnodigt tot een bezoek - ook het ruime en goed onderhouden park is een bezoek waard. Het is heringericht volgens de oude plannen en biedt niet alleen prachtige fotomotieven van het spiegelende en veranderende kasteel, maar ook de gelegenheid voor een uitgebreide wandeling naar het voormalige theehuis.

Het Droste Museum is gevestigd in verschillende zalen op de benedenverdieping van het kasteel. Er worden bijzondere juweeltjes uit het leven van de Droste tentoongesteld en naast beroemde portretten, juwelen en edelstenen is de bibliotheek bijzonder inspirerend. Het laat de toeschouwer wegzinken in de wereld van het Biedermeier-tijdperk en laat de Münsterlandse aristocratie ten tijde van het classicisme herleven.

Op de kaart

Kasteel Hülshoff
Schonebeck 6
48329 Havixbeck
Deutschland

Tel.: 02534 1052
E-mail:
Website: www.burg-huelshoff.de/besuch/burg-huelshoff

Algemene informatie

Wat wil je nu doen?

Het lijkt erop dat u Microsoft Internet Explorer gebruikt als uw webbrowser om toegang te krijgen tot onze site.

Om praktische en veiligheidsredenen raden we u aan een actuele webbrowser te gebruiken, zoals Firefox, Chrome, Safari, Opera of Edge. Internet Explorer geeft niet altijd de volledige inhoud van onze website weer en biedt niet alle benodigde functies.