Kasteel Gemen

In een oogopslag

Een van de meest ongewone kastelen in Münsterland is ongetwijfeld kasteel Gemen, ook bekend als "Jugendburg Gemen". Het staat in het parklandschap van Münsterland in het voormalige moerasgebied van de Bocholter Aa en wordt omsloten door een machtige gracht - een zogenaamde Gräfte.

Informatie over de geschiedenis

De huidige burcht is ontstaan uit een 900 jaar oude waterburcht en staat op twee eilanden, omsloten door een machtig stelsel van slotgrachten. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, is het kasteel vandaag een paleis.

Kasteel Gemen werd ooit gebouwd door de adellijke heren van Gemen, een van de belangrijkste adellijke families in Westfalen. Het kasteel is in de loop der eeuwen gegroeid: het oudste deel van het gebouw, de donjon, dateert van 1280, toen het kasteel werd uitgebreid tot een ringburcht. De buitenmuren van het kasteel werden in de 14e eeuw aanzienlijk uitgebreid. Het kasteel kreeg zijn huidige omvang in de 15e eeuw, toen in 1411 onder meer het herenhuis werd gebouwd - een paleis van drie verdiepingen met een grote hal en een gewelfde kelder. Het gotische uiterlijk van het kasteel werd in de 16e en 17e eeuw verrijkt met enkele barokke nuances, die vandaag de dag nog te zien zijn in de decoratie van het gebouw en in sommige van de portalen. In 1692 werd het kasteel bedekt met gekleurd pleisterwerk, waardoor het zijn gele kleed kreeg. Als barok element werd in 1708 de barokke St. Mariakerk toegevoegd.

Sinds de 12e eeuw wordt de geschiedenis van het kasteel gekenmerkt door voortdurende twisten tussen de heren van Gemen en de prins-bisschoppen van Münster. De eigenaars van het kasteel behielden hun onmiddellijke band met het keizerrijk door steeds weer met succes van bondgenootschap te wisselen. In 1822 kocht keizerlijke baron Johann Ignatz Franz von Landsberg-Velen het kasteel, dat vandaag de dag nog steeds in het bezit is van de familie von Landsberg-Velen en Gemen. Sinds 1946 pacht het bisdom Münster kasteel Gemen en gebruikt het als een centrum voor de opvoeding van jongeren met speciale aandacht voor muzikale opvoeding.

Informatie over de rondleiding
  • Kasteel Gemen kan niet van binnen bezocht worden.
  • De buitenkant is vrij toegankelijk. Een loopbrug omcirkelt de hele structuur en biedt zeer mooie verschillende perspectieven.

Op de kaart

Kasteel Gemen
Schloßplatz 1
46325 Borken
Deutschland

Tel.: +49 (0)2861 92200
E-mail:
Website: www.jugendburg-gemen.de

Algemene informatie

Wat wil je nu doen?

Het lijkt erop dat u Microsoft Internet Explorer gebruikt als uw webbrowser om toegang te krijgen tot onze site.

Om praktische en veiligheidsredenen raden we u aan een actuele webbrowser te gebruiken, zoals Firefox, Chrome, Safari, Opera of Edge. Internet Explorer geeft niet altijd de volledige inhoud van onze website weer en biedt niet alle benodigde functies.