Kasteel Diepenbrock

In een oogopslag

Kasteel Diepenbrock ligt ten noorden van Bocholt in het district Barlo en werd in 1326 voor het eerst in een oorkonde vermeld. Het exacte jaar van herkomst is niet bekend. Het kasteel is nog steeds in privé-bezit en kan alleen van buitenaf worden bezocht.

Informatie over de geschiedenis

"Diepenbrock" betekent "diepe breuk" en staat in het Westfaals voor een moerassig, onbegaanbaar landschap. De edelen met deze naam kwamen reeds in de 12e eeuw voor. De burcht Diepenbrock zelf wordt echter pas in 1326 in een oorkonde genoemd - als Arnhems leengoed van Gerhard von Diepenbrock. Het kasteel bleef in de familie van Gerhard von Diepenbrock tot 1520, toen het door huwelijk overging op Zeyne von Welfelde, een inwoonster van Utrecht. Hij breidde het complex uit en liet het poortgebouw en de boerderijgebouwen op de buitenburcht bouwen.

Vanaf het midden van de 16e eeuw werd het landhuis ook meerdere malen uitgebreid, waarbij de uiteindelijke vormgeving in barokstijl plaatsvond onder Johann Anton von Graes, die het landgoed in de jaren 1730 verwierf van de familie von Welfelde. Het huis kreeg grotendeels symmetrische gevels, en een overkoepelend schilddak verving de afzonderlijke daken boven de verschillende delen van het gebouw. De torens kregen tentdaken en werden zo op gelijke hoogte gebracht.

De ouders van de huidige eigenares, Clara-Maria Freifrau von Graes, hebben het pand sinds 1969 rondom gerestaureerd, bijgebouwen verbouwd en het voormalige hotel bijgebouwd. Daarbij hechtten zij echter veel belang aan het behoud van de binneninrichting, waarvan sommige eeuwen oud is. Meubels en architectonische elementen uit de Rococo-periode zijn hier nog te vinden.

Het kasteel zelf kan alleen van buitenaf worden bezocht; in het gebied van de voortuinen moet gebruik worden gemaakt van de fiets- en voetpaden die deel uitmaken van het landgoed.

Informatie over de rondleiding
  • Kasteel Diepenbrock is particulier bezit. Het is niet mogelijk om het interieur te bezoeken.
  • Een rondleiding door de buitenkant is toegestaan vanaf de buitengalerij.
  • Fiets- en wandelpaden lopen langs kasteel Diepenbrock en bieden een prachtig uitzicht op het landgoed.

Op de kaart

Kasteel Diepenbrock
Schlossalle 5
46397 Bocholt
Deutschland

Tel.: +49 (0)2871 5044
E-mail:
Website: www.bocholt.de/bocholterleben/sehenswuerdigkeiten

Algemene informatie

Wat wil je nu doen?

Het lijkt erop dat u Microsoft Internet Explorer gebruikt als uw webbrowser om toegang te krijgen tot onze site.

Om praktische en veiligheidsredenen raden we u aan een actuele webbrowser te gebruiken, zoals Firefox, Chrome, Safari, Opera of Edge. Internet Explorer geeft niet altijd de volledige inhoud van onze website weer en biedt niet alle benodigde functies.