Kasteel Cappenberg

In een oogopslag

Het Cappenbergpaleis is een belangrijk voorbeeld van barokke kloosterarchitectuur. In de historische tentoonstellingszalen worden regelmatig tijdelijke tentoonstellingen en muzikale en culturele evenementen georganiseerd. De buitenfaciliteiten met het omliggende wildpark en bos zijn een aantrekkelijk excursie- en recreatiegebied.

Schloss Cappenberg wordt momenteel uitgebreid gerenoveerd!

Informatie over de rondleiding
  • Rondleidingen door het interieur van het museum zijn mogelijk tijdens de aangegeven openingstijden.
  • De buitenruimte is niet vrij toegankelijk.


Kasteel Cappenberg wordt momenteel gerenoveerd en kan niet bezocht worden!

Informatie over de geschiedenis

Kasteel Cappenberg, vroeger ook klooster Cappenberg, is een voormalig premonstratenzerkanunnikenklooster. Het is gelegen in het zuidelijke Münsterland op de Cappenberg, omgeven door beukenbossen en weiden. De stichting gaat terug op graaf Gottfried II van Cappenberg, die later werd vereerd als de heilige Gottfried. Als laatste graaf van Cappenberg stichtte hij in 1122 een norbertijnenklooster op de plaats van zijn voorouderlijke zetel. De beroemde dichteres Annette von Droste-Hülshoff legde de stichting vele jaren later vast in poëzie.

Het klooster was ooit het eerste premonstratenzerklooster in de Duitse regio en oorspronkelijk een dubbelklooster. Vandaar de huidige pracht - want alleen de adel mocht lid worden van deze kloosterorde. Het huidige kasteel dateert in wezen van het einde van de 17e eeuw, toen er uitgebreide barokke verbouwingen en nieuwe gebouwen werden opgetrokken.

Na de secularisatie werd het abdijgebouw omgevormd tot een kasteel, aangezien het als landgoed werd gebruikt. In 1816 kocht de Pruisische minister van Staat Karl Freiherr vom und zum Stein het landgoed. Hij renoveerde de gebouwen en redde zo het complex van verval. Samen met de bezittingen van het klooster Scheda werd Cappenberg verheven tot een landhuis en werd het nu door vererving doorgegeven. Sinds 1926 is het landgoed eigendom van de graven van Kanitz.

Tegenwoordig herbergt het kasteel een museum onder de bescherming van het Landschaftsverband Westfalen-Lippe (LWL). Het wordt momenteel grondig gerestaureerd en heringericht. De omliggende groenstroken worden door de familie von Kanitz als wijngaard gebruikt, waardoor dit de noordelijkste wijngaard van Noordrijn-Westfalen is. Wijnproeverijen zijn op verzoek verkrijgbaar in het café van het kasteel.

Op de kaart

Kasteel Cappenberg
Schlossberg
59379 Selm
Deutschland

Tel.: +49 (0)2306 750060
E-mail:
Website: www.kreis-unna.de/x/k-80eac41

Algemene informatie

Wat wil je nu doen?

Het lijkt erop dat u Microsoft Internet Explorer gebruikt als uw webbrowser om toegang te krijgen tot onze site.

Om praktische en veiligheidsredenen raden we u aan een actuele webbrowser te gebruiken, zoals Firefox, Chrome, Safari, Opera of Edge. Internet Explorer geeft niet altijd de volledige inhoud van onze website weer en biedt niet alle benodigde functies.