huisgeest

In een oogopslag

Haus Geist is een waterburcht in de stijl van de Lippische renaissance en barok, de eerste waterburcht in deze stijl in het Münsterland: een viervleugelig complex met hoektorens en rijk aan typische bakstenen gevelversiering, die tegenwoordig door de barok alleen nog op de funderingsmuren en de poort te raden valt. Tegenwoordig is Haus Geist eigendom van de deelstaat Noordrijn-Westfalen en kan niet worden bezocht, maar wel van buitenaf worden bezichtigd.

Informatie over de rondleiding
  • Het is niet mogelijk om het interieur te bezoeken.
  • Een blik vanaf de weg biedt een prachtig uitzicht op het historische gebouw.
Informatie over de geschiedenis

Haus Geist is een waterburcht in de stijl van de Lippische renaissance en barok. De bouwmeester van het renaissancegebouw was Laurenz von Brachum, beroemd renaissance-architect en bouwer van gelijksoortige fraaie huizen als kasteel Hovestadt, kasteel Overhagen of huis Assen. Hij kreeg de opdracht in 1560 via Franz van Loë - de zesde gedocumenteerde eigenaar van Haus Geist. Met Haus Geist schiep hij de eerste waterburcht in deze stijl in het Münsterland: een viervleugelig complex met hoektorens en rijk aan typische bakstenen gevelversiering, die tegenwoordig door de barok alleen nog op de funderingsmuren en de poort kan worden geraden. De oude graanschuur is de laatste getuige van het prachtige gebouw. In 1640 werd het huis bij testament overgedragen aan de jezuïetenorde. Zij lieten het landgoed herbouwen met alle barokke gemakken en voordelen. Door de bekwame bewerking van de omliggende velden droeg de orde ook bij tot de aanleg van het "Geisterholz" - het bos rond het landgoed dat vandaag nog steeds bestaat. Nadat het huis door de secularisatie eigendom van de staat was geworden, werd het vanaf 1860 verhuurd. In de eerste decennia van de Bondsrepubliek Duitsland lieten de eerste Bondspresidenten hier jachtpartijen organiseren voor het corps diplomatique.

Tegenwoordig is Haus Geist eigendom van de deelstaat Noordrijn-Westfalen en is het een familieresidentie. Hij kan niet worden bezocht en wil graag op afstand worden bezichtigd. Naast het onderhoud van het terrein, besteedt de familie Haus Geist hier speciale aandacht aan de landbouw. Het graan dat hier wordt geoogst, vormt de basis voor de paardenmuesli die op de boerderij wordt geproduceerd en regionaal op de markt wordt gebracht.

Op de kaart

huisgeest
Haus-Geist-Weg 10
59302 Oelde
Deutschland

Tel.: +49 (0)2522 72800
E-mail:
Website: www.oelde.de/de/freizeit-tourismus/ausflugsziele/haus-geist

Algemene informatie

Wat wil je nu doen?

Het lijkt erop dat u Microsoft Internet Explorer gebruikt als uw webbrowser om toegang te krijgen tot onze site.

Om praktische en veiligheidsredenen raden we u aan een actuele webbrowser te gebruiken, zoals Firefox, Chrome, Safari, Opera of Edge. Internet Explorer geeft niet altijd de volledige inhoud van onze website weer en biedt niet alle benodigde functies.