Huis Woord

In een oogopslag

Tussen het centrum van Bocholt en het Aasee meer ligt het indrukwekkende landhuis Haus Woord. Het oorspronkelijke gebouw werd aan het eind van de 18e eeuw gebouwd, maar werd tijdens de Tweede Wereldoorlog bijna volledig verwoest en vervolgens tot 1949 in zijn oorspronkelijke stijl herbouwd. Er zijn tal van bezienswaardigheden, musea en excursiebestemmingen rond Haus Woord.

Informatie over de rondleiding
  • De binnenkamers bevatten privé appartementen. Het is daarom niet mogelijk het interieur te bekijken.
  • Een buitenrondleiding is op elk moment mogelijk.
Informatie over de geschiedenis

Haus Woord is een elegant herenhuis van twee verdiepingen, opgetrokken uit baksteen en bewerkte steen. Het werd gebouwd tussen 1792 en 1795 in classicistische stijl. Het werd gebouwd in opdracht van Joseph von Raesfeld, die het in 1827 verkocht aan Ludwig Schwartz, een textielfabrikant uit Bocholt. In 1830 verwierf deze laatste ook de bijbehorende grond en bouwde er door stoomkracht aangedreven spinnerijen en weverijen.

Op de erehof voor het landhuis staan vier beelden van de oude goden Diana, Aurora, Apollo en Mercurius. De originelen werden rond 1700 door de Münster beeldhouwer Johann Mauritz Gröninger gemaakt voor de kasteeltuin in Ahaus en behoren tot de belangrijkste wereldlijke sculpturen van de 17e en 18e eeuw in Westfalen. Ze stonden waarschijnlijk vanaf het begin van de 19e eeuw voor Haus Woord tot ze in 1986 naar Ahaus werden teruggebracht. De beelden die hier vandaag tentoongesteld worden, zijn getrouwe reproducties van de originelen.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Haus Woord tot op de funderingsmuren verwoest en in 1949 in de oorspronkelijke stijl herbouwd. Van het hele voormalige bedrijfsterrein is alleen het perceel waarop Haus Woord staat nog over. In het hoofdgebouw zijn particuliere appartementen en een advocatenkantoor ondergebracht. In de bijgebouwen zijn voornamelijk bedrijfsruimten ondergebracht. Een rondleiding door de buitenkant is te allen tijde mogelijk.

Op de kaart

Huis Woord
Münsterstraße 11A
46397 Bocholt
Deutschland

Tel.: +49 (0)2871 5044
E-mail:
Website: www.bocholt.de/bocholterleben/sehenswuerdigkeiten

Algemene informatie

Wat wil je nu doen?

Het lijkt erop dat u Microsoft Internet Explorer gebruikt als uw webbrowser om toegang te krijgen tot onze site.

Om praktische en veiligheidsredenen raden we u aan een actuele webbrowser te gebruiken, zoals Firefox, Chrome, Safari, Opera of Edge. Internet Explorer geeft niet altijd de volledige inhoud van onze website weer en biedt niet alle benodigde functies.