Huis Welbergen

In een oogopslag

Haus Welbergen ligt op ongeveer vijf kilometer van Ochtrup en is een van de mooiste geheimen van de streek. Het is een bijzonderheid binnen de regio van de kastelen en paleizen van Münsterland en doet in schoonheid en gratie niet onder voor de andere waterburchten. De waterburcht Welbergen ligt te midden van hoge bomen, wordt omringd door slotgrachten en geldt als een uitstekend voorbeeld van een middelgrote adellijke residentie van dit type in het Münsterland. Het landgoed wordt afgerond door de liefdevol aangelegde tuinen.

Informatie over de rondleiding
  • De tuin is op elk moment van de dag toegankelijk.
  • De binnenkamers kunnen worden bezocht in het kader van een rondleiding.
  • Rondleidingen zijn mogelijk op afspraak (behalve op zon- en feestdagen).
Informatie over de geschiedenis

Het Gräftenhof bij Ochtrup werd voor het eerst genoemd in 1282. De zogenaamde "Heren van Welleberghe" verbleven op het landgoed van 1298 tot 1330. Het landgoed werd pas in het midden van de 16e eeuw omgevormd tot een waterburcht - deze periode is vooral duidelijk in het uiterlijk van het vrijstaande landhuis. Binnen werd het huis vooral in de 18e eeuw gemoderniseerd en gerestaureerd. Verdere bouwfasen zijn te zien aan de voorburcht en de ringmuur met de Mariakapel.

Ook nu nog wordt Haus Welbergen omringd door een ring van forten en bestaat het uit een voorburcht en een hoofdburcht. Het hoofdhuis lijkt vrij te zweven op de verbrede hoofdwal, wat het landgoed bijzonder aantrekkelijk maakt. Bezoekers betreden de binnenplaats van de voorburcht via een ophaalbrug. Deze wordt begrensd door het poortgebouw, de boerderijgebouwen en de stallen aan de ene kant en door een kapel en een muur met ronde hoektorens aan de andere kant.

Haus Welbergen wisselde verschillende keren van eigenaar totdat bankier Jodann van Heek de waterburcht aan het eind van de jaren twintig verwierf. Tegenwoordig is Haus Welbergen eigendom van de "Bertha Jodaan van Heek Stichting", genoemd naar de laatste, kunstminnende eigenaresse. Naast enkele schatten van schone en toegepaste kunst herbergt het huis ook een archief, waarvan het belangrijkste deel de correspondentie uit de kring van Baron von Fürstenberg en de Prinses von Gallitzin is.

Op de kaart

Huis Welbergen
Bökerhook 5
48607 Ochtrup
Deutschland

Tel.: +49 (0)2553 98180
E-mail:
Website: www.vwo-ochtrup.de/sehenswuerdigkeiten/wasserburg-haus-welbergen.html

Algemene informatie

Wat wil je nu doen?

Het lijkt erop dat u Microsoft Internet Explorer gebruikt als uw webbrowser om toegang te krijgen tot onze site.

Om praktische en veiligheidsredenen raden we u aan een actuele webbrowser te gebruiken, zoals Firefox, Chrome, Safari, Opera of Edge. Internet Explorer geeft niet altijd de volledige inhoud van onze website weer en biedt niet alle benodigde functies.