Huis Vornholz

In een oogopslag

Haus Vornholz in Ennigerloh-Ostenfelde was in de 12e eeuw de zetel van de ridders van Ostenfelde. Tegenwoordig is het kasteel, midden in het parklandschap van het Münsterland, een ideaal uitgangspunt voor fietstochten op de 100 Kastelenroute en korte wandelingen.Informatie over de rondleiding
  • Kasteel Vornholz is vandaag de dag nog steeds in particuliere handen. Daarom is een rondleiding door het interieur niet mogelijk.
  • Het Cavaleriemuseum kan op afspraak door groepen worden bezocht.
  • Er is alleen visueel contact met kasteel Vornholz.
Informatie over de geschiedenis

In de voorbije eeuwen wisselde Schloss Vornholz meermaals van eigenaar, wat een beslissende invloed had op de bouwvorm en de geschiedenis van het kasteel.

Aan het eind van de 15e eeuw kwam Vornholz in het bezit van de familie von Pladies zu Huntemühlen. In 1535 werd Heinrich Vogt von Elspe de nieuwe eigenaar van kasteel Vornholz, door het te kopen van Anna von Pladies. Bernhard Vogt von Elspe verkocht het landgoed vervolgens aan Bernhard von Wettberg in 1602. Hij was het op zijn beurt die het landgoed in 1656 in handen gaf van de opperbevelhebber van alle troepen van Münster, Dietrich Hermann von Nagel.

Na een brand liet Dietrich Hermann von Nagel vanaf 1666 een onopgesmukt barok herenhuis bouwen. Sindsdien ligt Schloss Vornholz, zoals het nu nog bestaat, op een huiseiland dat door een dubbele gracht en wal wordt beschermd. Het oudste deel van het kasteel met drie vleugels is het centrale gebouw van gepleisterde breuksteen met twee verdiepingen en een hoog schilddak. De bouw van het kasteel eindigde voorlopig in 1685. In de eeuwen daarna werden steeds weer kleinere en grotere uitbreidingen en verbouwingen uitgevoerd.

Tenslotte hebben internationale paardenshows het kasteel beroemd gemaakt. De paardenfokkerij op het terrein werd in 1937 opgericht door Clemens Freiherr von Nagel-Doornick. Zijn zus Ida von Nagel won de bronzen medaille met het Duitse dressuurteam in Helsinki in 1952 met een paard gefokt op de stoeterij. Zij was de eerste Duitse amazone die een medaille won op de Olympische Spelen. Tegenwoordig is kasteel Vornholz vooral bekend vanwege de paardenfokkerij en de aangrenzende golfbaan.

Het cavaleriemuseum in het kasteel werd opgericht door Clemens Freiherr von Nagel-Doornick. Het wordt beschouwd als het belangrijkste in zijn soort op Duitse bodem.

Algemene informatie

Wat wil je nu doen?

Het lijkt erop dat u Microsoft Internet Explorer gebruikt als uw webbrowser om toegang te krijgen tot onze site.

Om praktische en veiligheidsredenen raden we u aan een actuele webbrowser te gebruiken, zoals Firefox, Chrome, Safari, Opera of Edge. Internet Explorer geeft niet altijd de volledige inhoud van onze website weer en biedt niet alle benodigde functies.