Huis van Hülst

In een oogopslag

Het Haus von Hülst werd in 1677 gebouwd en diende als administratie van het adellijke damesklooster in Asbeck. Het bakstenen gebouw van één verdieping werd over de gewelfde kelder van een vorig gebouw uit de 14e eeuw geplaatst. Het landgoed kreeg zijn huidige naam aan het begin van de 19e eeuw, toen het in het bezit kwam van de familie von Hülst. Het huis von Hülst is gelegen in het mooie historische centrum van het dorp in de buurt van de St. Brigida kerk in Legden. Het is privé-eigendom en kan alleen van buitenaf worden bezocht.

Informatie over de geschiedenis

Het pand, dat oorspronkelijk diende voor de administratie van het adellijke damesklooster in Asbeck, zou in vroegere tijden bekend hebben gestaan als het "Vogtshaus". Het pand kreeg zijn huidige naam aan het begin van de 19e eeuw, toen het in het bezit kwam van de familie "von Hülst" en daar bijna 150 jaar bleef.

Het werd in 1677 gebouwd voor de patriciër Johannes Röttger Menke, die tevens baljuw was van de prins-bisschop van Münster. Het bouwjaar is nog af te lezen van de muurankers op de puntgevel.

Het gelijkvloerse herenhuis is opgetrokken uit baksteen over de gewelfde kelder van een voorganger uit de 14e eeuw. Het is in barokstijl en staat op een sokkel van zandsteen. De kroonlijsten, de raamkozijnen en de hoeklisenen zijn ook van zandsteen. De trapgevel is een bijzonder ornament. Het was versierd met voluten en bolvormige opzetstukken. De kroon op het werk is een fijn bewerkte aanbouw met een duiventil helemaal bovenaan. In de tuin staat nog een bijgebouw van twee verdiepingen, een vakwerkhuis uit de tweede helft van de 18e eeuw.

Later ging het huis naar de familie Busch, aan wie ook de aangrenzende straat Busshook zijn naam ontleent.

In het begin van de 20e eeuw diende het pand de Amtmann von Hülst ook als ambtswoning van de gemeente Legden. Het gebouw, dat aan het eind van zijn levensduur nauwelijks nog bewoonbaar was, werd in 1988/89 grondig gerenoveerd en in 2011/12 werden opnieuw energiebesparende maatregelen uitgevoerd. Daarbij zijn de oude materialen bewaard gebleven, zoals het dakgebint, dat niet meer statisch controleerbaar was, maar nu onder het nieuwe dakgebint ligt. Tegenwoordig wordt het pand gebruikt als privé-woonruimte en kan het dus alleen van buitenaf worden bezocht.

Informatie over de rondleiding
  • Haus von Hülst is privé-bezit. Het is daarom niet mogelijk het interieur te bekijken.
  • Een buitenrondleiding kan op elk moment worden geregeld.

Op de kaart

Huis van Hülst
Busshook 7
48739 Legden
Deutschland

Tel.: +49 (0)2566 9100
E-mail:
Website: www.legden.de/tourismus-freizeit

Algemene informatie

Wat wil je nu doen?

Het lijkt erop dat u Microsoft Internet Explorer gebruikt als uw webbrowser om toegang te krijgen tot onze site.

Om praktische en veiligheidsredenen raden we u aan een actuele webbrowser te gebruiken, zoals Firefox, Chrome, Safari, Opera of Edge. Internet Explorer geeft niet altijd de volledige inhoud van onze website weer en biedt niet alle benodigde functies.