Huis ronde

In een oogopslag

Haus Runde werd voor het eerst genoemd in een document uit 1370. De boerderij ligt slechts ongeveer 24 km ten noordwesten van de mooie universiteitsstad Münster, net buiten het kleine stadje Billerbeck. Toegang tot de boerderij is alleen mogelijk na voorafgaande afspraak. Toch is het mogelijk om een goed inzicht te krijgen in de Gräfte. Tegenwoordig wordt het pittoreske landgoed onder meer gebruikt als evenementen- en trouwlocatie.

Informatie over de geschiedenis

Haus Runde presenteert zich als een historische slotgracht met landelijke charme. Het landgoed werd voor het eerst genoemd in een document uit 1370 als een van de belangrijkste boerderijen van het Münster klooster van St. Aangezien het werd geëxploiteerd door de familie Bertling, droeg het in die tijd ook hun naam. Pas in 1693 ging de boerderij door huwelijk over naar de familie Runde. Het kreeg de naam "Haus Runde" in 1744, toen Joan Werner Olfers, die in de familie was getrouwd, het eigendom naar zijn vrouw vernoemde.

Het is opvallend dat het woonhuis en de graanschuur al vroeg in steen en niet in vakwerk werden gebouwd, hoewel noch een schoolmeester noch een hoge geestelijke van de abdij op de boerderij woonde. De graanschuur in renaissancestijl dateert waarschijnlijk uit de 16e eeuw. In de 19e eeuw werden andere gebouwen toegevoegd, zoals de voormalige brouwerij en het pakhuis met klok en klokkenmechanisme, die in 1870 werden gebouwd en later tot woonhuis werden verbouwd. In 1890 werd de stenen brug vernieuwd en werd buiten de slotgracht een openbaar toegankelijk landschapspark aangelegd.

In 1937 nam de familie von Olfers het beheer van Haus Runde over, kweekt fruit op een deel van het land en draagt bij tot de instandhouding van het landgoed door de tuin liefdevol te onderhouden. Bovendien kunnen bruidsparen een unieke bruiloft vieren in Haus Runde. Het terrein is bewoond en kan op afspraak worden bezocht. Er is echter ook een goed uitzicht over de gracht.

Informatie over de rondleiding
  • Haus Runde kan alleen op verzoek worden bezocht. Het is niet toegestaan het terrein te betreden zonder een afspraak.
  • Bezoek van buitenaf is alleen mogelijk buiten de slotgracht.
  • Het terrein wordt regelmatig gebruikt als evenementen- en trouwlocatie.

Op de kaart

Huis ronde
Esking 1
48727 Billerbeck
Deutschland

Tel.: +49 (0)157 88308083
E-mail:
Website: www.haus-runde.de/startseite

Algemene informatie

Wat wil je nu doen?

Het lijkt erop dat u Microsoft Internet Explorer gebruikt als uw webbrowser om toegang te krijgen tot onze site.

Om praktische en veiligheidsredenen raden we u aan een actuele webbrowser te gebruiken, zoals Firefox, Chrome, Safari, Opera of Edge. Internet Explorer geeft niet altijd de volledige inhoud van onze website weer en biedt niet alle benodigde functies.