Huis Romberg

In een oogopslag

De voormalige ridderresidentie Haus Romberg ligt in de wijk Davensberg in Ascheberg.

Haus Romberg is een voormalige ridderburcht in de wijk Ascheberg in Davensberg. Vandaag herinneren een poortgebouw met schietgaten en een herenhuis uit de 16e eeuw nog aan het ridderkasteel. Haus Romberg was lange tijd eigendom van de familie von Galen, uit wier geslacht ook de beroemde Münster kardinaal von Galen stamde. Vandaag de dag is het landgoed nog steeds in privé-bezit en kan het alleen vanaf de kant van de weg worden bewonderd. In de buurt liggen andere meesterwerken van de architectuur, zoals Schloss Nordkirchen of de kastelen in Lüdinghausen. De perfecte bestemmingen voor een fietstocht door het Münsterland.

Informatie over de geschiedenis

Haus Romberg is een voormalige ridderwoning in de wijk Davensberg in Ascheberg. Dat het een ridderkasteel was, is snel te zien aan de schietgaten in het poortgebouw. De grachten en wallen die het kasteel ter bescherming omringen, geven ook een indruk van het versterkte karakter van vroegere tijden. Tegenover het poortgebouw staat het landhuis. Het werd waarschijnlijk gebouwd in de eerste helft van de 16e eeuw in renaissancestijl. Er is een klein juweeltje aan verbonden: een achthoekige toren met hoeklisenen van zandsteen. Het landhuis werd voor het laatst in 1875 zwaar verbouwd en van een cementlaag voorzien.

Van wie Haus Romberg oorspronkelijk was, is vandaag helaas niet meer met zekerheid te achterhalen. De eerste bekende eigenaar was de familie von Rodenberg, van wie het rond 1400 overging op de familie von der Leithe. Door erfenissen en huwelijken kwam het landgoed vervolgens in handen van de familie von Galen, uit wier geslacht ook de beroemde Münster kardinaal von Galen stamde. Rechts en links van de ingang van het poortgebouw zijn nog de wapenschilden van de families von Galen en von Wulff te zien met het jaartal 1630.

Haus Romberg was lange tijd in het bezit van de familie von Galen en is vandaag de dag nog steeds in particuliere handen. Het poortgebouw werd in 2004 gerenoveerd en schittert sindsdien in nieuwe glorie. Helaas, de gracht bestaat niet meer. Het huis is het best te ervaren op een afstand van de passerende weg, die een goed uitzicht op het poortgebouw biedt.

Informatie over de rondleiding
  • Haus Romberg is privé-bezit en kan niet worden bezocht.
  • Een bezoek aan de buitenkant is alleen mogelijk vanaf de kant van de weg.

Algemene informatie

Wat wil je nu doen?

Het lijkt erop dat u Microsoft Internet Explorer gebruikt als uw webbrowser om toegang te krijgen tot onze site.

Om praktische en veiligheidsredenen raden we u aan een actuele webbrowser te gebruiken, zoals Firefox, Chrome, Safari, Opera of Edge. Internet Explorer geeft niet altijd de volledige inhoud van onze website weer en biedt niet alle benodigde functies.