Huis Röllinghoff

In een oogopslag

Haus Röllinghoff ligt aan de rand van het dorp Velen-Ramsdorf. Het werd reeds in de Middeleeuwen vermeld als de belangrijkste boerderij en het feodale landgoed van de heerlijkheid Steinfurt en is sindsdien herhaaldelijk van eigenaar veranderd. Van het oorspronkelijke complex is nu alleen nog de westelijke vleugel over, die waarschijnlijk rond 1600 werd gebouwd. Het huis is privé-eigendom en kan alleen van een afstand worden bekeken.

Informatie over de rondleiding
  • Het huis is particulier eigendom en wordt bewoond. Een inspectie van binnenuit is derhalve niet mogelijk.
  • Een inspectie van buitenaf is alleen mogelijk met een beetje afstand.
Informatie over de geschiedenis

Haus Röllinghoff kijkt terug op een lange geschiedenis. Reeds in de Middeleeuwen werd het landgoed vermeld als de belangrijkste boerderij en het leengoed van de heerlijkheid Steinfurt. Sindsdien is het herhaaldelijk van eigenaar veranderd. Het diende onder meer in 1384 als zogenaamde Leibzucht voor Giseltrud von Berntvelde. Dit betekent dat het landgoed, met alle bijbehorende inkomsten, voor haar beschikbaar was als bejaardentehuis.

Aan het begin van de 16e eeuw was de boerderij eigendom van de heren van Hövel, die haar in 1658 voor 10.400 rijksdaalders verkochten aan Rotger Bochtenking, de rechter van Ramsdorf. Maar blijkbaar was de verkoop niet rechtsgeldig, want slechts twee jaar later ging het huis Röllinghoff, met alle bijbehorende rechten, in vrije eigendom over op het echtpaar Johann von Schüren en Anna Ermgard von der Porten. Hun zoon Friedrich Philipp nam het landgoed in 1668 over, maar in de daaropvolgende jaren raakte hij zo diep in de schulden dat zijn zonen het in 1711 moesten afstaan aan de Heren van Velen.

Van het oorspronkelijke complex is nu alleen nog de westelijke vleugel over, die waarschijnlijk rond 1600 werd gebouwd. De stenen kruisvensters in de toren aan de gracht zijn getrouw gerestaureerd, evenals de hal met de laatgotische schouw. Vandaag is het een van de oudste wereldlijke zalen in het westelijke Münsterland die in hun oorspronkelijke vorm bewaard zijn gebleven. Het huis is privé-eigendom en wordt bewoond - dus liever met een beetje afstand bekijken.

Algemene informatie

Wat wil je nu doen?

Het lijkt erop dat u Microsoft Internet Explorer gebruikt als uw webbrowser om toegang te krijgen tot onze site.

Om praktische en veiligheidsredenen raden we u aan een actuele webbrowser te gebruiken, zoals Firefox, Chrome, Safari, Opera of Edge. Internet Explorer geeft niet altijd de volledige inhoud van onze website weer en biedt niet alle benodigde functies.