Huis Pröbsting

In een oogopslag

Haus Pröbsting is een herenhuis in Borken dat in 1221 voor het eerst werd vermeld. Tot in de moderne tijd werd het historische gebouw herhaaldelijk aangepast aan het gebruik ervan. Het middeleeuwse kerngebouw dateert uit de 14e eeuw.

Haus Pröbst ligt in het prachtige recreatiegebied Pröbsting, dat veel bezoekers aantrekt met zijn hoge recreatieve waarde - of u nu gaat varen op het meer van Pröbsting, ontspannen met een kopje koffie in het boothuis of een ontspannen wandeling gaat maken. Haus Pröbsting zelf is nu in gebruik als privékliniek en kan alleen van buitenaf worden bezocht.

Informatie over de geschiedenis

Haus Pröbsting werd voor het eerst vermeld in 1221 als een probate nalatenschap van de abdij van Vreden. De middeleeuwse kern van het landhuis werd in het midden van de 14e eeuw gebouwd en geldt vandaag als het oudste wereldlijke bakstenen gebouw in het Münsterland. De toenmalige eigenaars waren de Heren van Gemen, die in de 15e en 16e eeuw de slotgrachten vergrootten om het landgoed beter te beschermen. De voorburcht met het poortgebouw en het hoekpaviljoen dateren uit de 18e eeuw.

Verschillende eigendomswisselingen volgden tot Baron Stach von Golzheim in de jaren 1870 na langdurige erfenisgeschillen zijn intrek nam in Haus Pröbsting. In die tijd ontstonden ook verhalen over een "blanke vrouw" die om middernacht met haar parasol door het huis spookte. In 1879 werd de dochter van de baron geboren, Ilse von Stach, die later dichteres werd en het leven op Pröbsting beschreef in haar roman "Haus Elferding". In 1930 gingen het huis en delen van het land naar de Barmhartige Broeders van Montabaur, die in het landhuis een verpleeghuis vestigden.

In 1963 kocht de gemeente Borken het gedeeltelijk vervallen huis om het te restaureren. De financiële middelen waren echter niet toereikend, zodat in 1974, na jaren van leegstand en een verlaging van het grondwaterpeil, een deel van het hoofdgebouw instortte. In 1986 kocht een ondernemer het complex en liet het in samenwerking met de erfgoedautoriteiten restaureren. Aanvankelijk nam de Europese Milieuacademie haar intrek in het gebouw. Sinds 1998 is de Schlossklinik Pröbsting, een privékliniek voor psychotherapeutisch-psychiatrische indicaties, hier gevestigd en het huis is sinds 2009 ook eigendom van de kliniek.

Informatie over de rondleiding
  • Haus Pröbsting is de thuisbasis van een privékliniek. Voor de bescherming van de patiënten is het niet mogelijk om het interieur te bezoeken.
  • Een bezoek van buitenaf is toegestaan met enige afstand.

Op de kaart

Huis Pröbsting
Pröbstinger Allee 14
46325 Borken
Deutschland

Tel.: +49 (0)2861 939252
E-mail:
Website: www.borken.de/tourismus/sehenswertes.html

Algemene informatie

Wat wil je nu doen?

Het lijkt erop dat u Microsoft Internet Explorer gebruikt als uw webbrowser om toegang te krijgen tot onze site.

Om praktische en veiligheidsredenen raden we u aan een actuele webbrowser te gebruiken, zoals Firefox, Chrome, Safari, Opera of Edge. Internet Explorer geeft niet altijd de volledige inhoud van onze website weer en biedt niet alle benodigde functies.