Huis Marck

In een oogopslag

Haus Marck is een waterburcht in het noordelijke Münsterland in de buurt van de historische oude stad Tecklenburg.

Haus Marck ligt onder de stad Tecklenburg in de onmiddellijke nabijheid van het Teutoburgerwoud. De waterburcht van één verdieping is omgeven door een historisch grachtenstelsel en dateert uit de tweede helft van de 16e eeuw. In 1643 werd in Haus Marck onderhandeld over de Vrede van Westfalen. Tegenwoordig is het gebouw particulier bezit en wordt het bewoond. Kasteelconcerten, lezingen en huwelijksceremonies worden onregelmatig in de historische zalen gehouden.

Informatie over de rondleiding

Het Marck Huis is niet toegankelijk voor het publiek. Van april tot oktober worden op zaterdagen om 10 en 11 uur rondleidingen gegeven. Groepsrondleidingen zijn mogelijk op afspraak. Een rondleiding op het terrein en in het park is te allen tijde mogelijk.

Informatie over de geschiedenis

Als leenmannen waren de heren van Horne waarschijnlijk al sinds 1198 op het landgoed Marck. In 1368 wordt het eigendom in een document genoemd: de familie von Horne wilde hier een huis gaan bouwen.

Met het huwelijk van de erfdochter Gertrude von Horne met de huurlingenleider Georg von Holle in 1537 werd het tot dan toe gelijkvloerse complex ingrijpend verbouwd en werd het landhuis in de stijl van de Wezerrenaissance uitgebreid. Het huidige uiterlijk van het gesloten complex met vier vleugels is voornamelijk te danken aan de verbouwing in 1754 in de stijl van de late barok.

De waterburcht speelde een belangrijke rol bij de onderhandelingen over de Vrede van Westfalen, want in 1643 vonden de voorbereidende onderhandelingen plaats voor de vredesverdragen die op 24 oktober 1648 in Münster en Osnabrück werden ondertekend.

Sinds 1804 is het landhuis eigendom van de familie Baron von Diepenbroick-Grüter - die het huis nog steeds bewoont en wier privacy gerespecteerd dient te worden.

Naast geregistreerde rondleidingen worden er concerten, lezingen, seminars en evenementen georganiseerd. Het theater van het kasteel is vooral een plezier voor de jonge bezoekers van het kasteel. De Ridderzaal en de Remise kunnen worden afgehuurd voor evenementen. De gebouwen van Haus Marck worden ook gebruikt als een filiaal van de burgerlijke stand van Tecklenburg.

Op de kaart

Huis Marck
Haus Marck 1
49545 Tecklenburg
Deutschland

Tel.: +49 5482 925-773
E-mail:
Website: www.haus-marck.de

Algemene informatie

Wat wil je nu doen?

Het lijkt erop dat u Microsoft Internet Explorer gebruikt als uw webbrowser om toegang te krijgen tot onze site.

Om praktische en veiligheidsredenen raden we u aan een actuele webbrowser te gebruiken, zoals Firefox, Chrome, Safari, Opera of Edge. Internet Explorer geeft niet altijd de volledige inhoud van onze website weer en biedt niet alle benodigde functies.