Huis Horst

In een oogopslag

Haus Horst is een waterburcht in het westelijke Münsterland tussen Ahaus en Heek. Het eenvoudige rechthoekige bakstenen gebouw, gebouwd rond 1580, is een van de belangrijkste bezienswaardigheden van de gemeente Heek. Tot 1665 was het de adellijke residentie van het echtpaar Jakob von Keppel en Elsebe von Münster, vandaar dat het ook "Haus Keppelhorst" wordt genoemd. Het op de monumentenlijst geplaatste gebouw is nu particulier bezit en kan alleen van buitenaf, op enige afstand, worden bekeken.

Informatie over de rondleiding
  • Haus Horst is particulier bezit en wordt bewoond. Het is niet mogelijk om het interieur te bezoeken.
  • Buitenkijken is alleen toegestaan vanaf de kant van de weg.
Informatie over de geschiedenis

Met zijn idyllische ligging in de landbouwgemeente Ahle is de historische waterburcht een van de belangrijkste bezienswaardigheden in de gemeente Heek. Het herenhuis is een eenvoudig rechthoekig bakstenen gebouw met zeven vensterassen en een hoog schilddak. Met zijn hoge kelder en de twee verdiepingen erboven torent het sierlijk boven de kasteelvijver uit.

Haus Horst werd rond 1580 gebouwd op een gelijknamige boerderij aan de Ahauser Aa. Tot 1665 was het de adellijke residentie van Jakob von Keppel en Elsebe von Münster, waaraan het huis zijn tweede naam "Haus Keppelhorst" ontleent. Daarna werd het verkocht aan Heinrich Bruchhausen uit Ahaus, die secretaris was van de bisschop van Münster, Bernhard von Galen. Hij liet het huis rond 1674 verbouwen naar zijn eigen smaak, waardoor het zijn huidige vorm kreeg. In 1799 verwierf een Dr. jur. Karl Meyer uit Melle bij Osnabrück het huis, maar verkocht het al in 1805 weer. Verdere eigendomswisselingen volgden, deels door vererving, deels door huwelijk, tot het uiteindelijk in handen kwam van de familie Wolfering, die tot op de dag van vandaag eigenaar is van Haus Horst.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden geëvacueerde gezinnen uit Ahaus ondergebracht in Haus Horst, waarna het dienst deed als administratief gebouw voor de gemeente Heek. Vanaf 2018 is het aan de buitenkant volledig gerestaureerd, voorzien van nieuwe dakbedekking en voor het eerst uitgerust met centrale verwarming. Het geklasseerde gebouw is particulier bezit en doet dienst als woonhuis. Het kan daarom alleen van buitenaf worden bekeken met een beetje afstand.

Op de kaart

Huis Horst
Ahle 77
48619 Heek
Deutschland

Tel.: +49 (0)2568 93000
E-mail:
Website: www.heek.de/portal/seiten/sehenswuerdigkeiten-900000016-24120.html

Algemene informatie

Wat wil je nu doen?

Het lijkt erop dat u Microsoft Internet Explorer gebruikt als uw webbrowser om toegang te krijgen tot onze site.

Om praktische en veiligheidsredenen raden we u aan een actuele webbrowser te gebruiken, zoals Firefox, Chrome, Safari, Opera of Edge. Internet Explorer geeft niet altijd de volledige inhoud van onze website weer en biedt niet alle benodigde functies.