Huis Hameren

In een oogopslag

Haus Hameren is een middeleeuws kasteelgebouw in Billerbeck. De geschiedenis van het complex gaat terug tot de 13e eeuw. Ook nu nog zijn delen van het middeleeuwse kasteel bijna onveranderd bewaard gebleven. De rechthoekige toren is daarmee het enige burchtgebouw in het hele Münsterland dat uit de Middeleeuwen bewaard is gebleven.

Midden in het Münsterlandse Baumbergebergte kunnen bezoekers genieten van een fascinerend landschap. Het prachtige landschap leent zich uitstekend voor een fietstocht of een wandeltocht, waarbij van alles te beleven valt.

Informatie over de rondleiding
  • Huis Hameren is privé-bezit en kan niet worden bezocht.
  • Er is visueel contact vanaf de kant van de weg.
  • Bezoeken zijn mogelijk bij geselecteerde evenementen.
Informatie over de geschiedenis

De geschiedenis van Haus Hameren gaat terug tot het midden van de 13e eeuw, toen de ridders van Hameren een versterkte hoeve van de Saksen overnamen en er een waterburcht lieten bouwen. In 1488 verkochten zij het kasteel aan de adellijke familie van Raesfeld.

In 1543 verdeelde Arndt von Raesfeld het terrein. Het westelijke deel werd aan zijn zoon Johann gegeven, die vanaf 1543 zijn eigen kasteel liet bouwen: Hameren-Schildern. Zijn tweede zoon Ludger kreeg het oostelijke deel met de oudere gebouwen: Hameren-Raesfeld. In 1755 werden de twee delen herenigd. Na verschillende erfenissen en verkopen is het landgoed nu eigendom van de Baronnen van Twickel.

Tot de indrukwekkendste gebouwen van het huis Hameren behoren een torenmagazijn uit 1593, een barokke boerderij en een neogotische slotkapel uit 1869. Bijzonder indrukwekkend is de ronde toren van kasteel Hameren-Schildern, gebouwd rond 1600 met Hollandse speklagenmetselwerk en gelijkmatig gelegde banden van leistenen. De tweevleugelige boerderij met de vierkante hoektoren is ook in speklaagtechniek gebouwd.

Vandaag de dag staat Hameren House op de monumentenlijst. De donjon is nog bewaard gebleven uit de late Middeleeuwen. De rechthoekige toren is waarschijnlijk het enige middeleeuwse burchtgebouw in Münsterland dat nauwelijks verbouwd is. Aangezien Haus Hameren nu privé-eigendom is en bewoond wordt, kan het alleen bij geselecteerde gelegenheden worden bezocht.

Op de kaart

Huis Hameren
Alstätte 22
48727 Billerbeck
Deutschland

Tel.: +49 (0)2543 7373
E-mail:
Website: www.billerbeck-muensterland.de

Algemene informatie

Wat wil je nu doen?

Het lijkt erop dat u Microsoft Internet Explorer gebruikt als uw webbrowser om toegang te krijgen tot onze site.

Om praktische en veiligheidsredenen raden we u aan een actuele webbrowser te gebruiken, zoals Firefox, Chrome, Safari, Opera of Edge. Internet Explorer geeft niet altijd de volledige inhoud van onze website weer en biedt niet alle benodigde functies.