Huis Engelrading

In een oogopslag

Het huis Engelrading, dat op de monumentenlijst staat, werd voor het eerst vermeld in 1316 als het kasteel van de ridder Goswin von Engelrading en diende oorspronkelijk als een vesting tegen de heren van Heiden en Gemen. In de loop der tijden was het kasteel in het bezit van verschillende adellijke families tot het in 1932 werd verkocht aan de weduwe van de fabriekseigenaar Wilhelm Essing, wiens nakomelingen het kasteel nog steeds bewonen en het als boerderij gebruiken. Een rondleiding door het kasteel is alleen mogelijk van buitenaf.

Informatie over de rondleiding
  • Haus Engelrading is privé-bezit en kan alleen van buitenaf met enige afstand worden bezocht.
  • Het is niet mogelijk om het interieur te bezoeken.
Informatie over de geschiedenis

Huize Engelrading is een monumentaal pand in de wijk Marbeck in Borken. Oorspronkelijk was het landhuis een vesting, gebouwd tegen de heren van Heiden en Gemen. In 1316 was het eigendom van de ridder Goswin von Engelrading, zoals blijkt uit de eerste vermelding van het huis. Het was echter niet in staat zijn beschermende functie blijvend te vervullen: Tussen 1379 en 1381 werd het eerst belegerd en vervolgens verwoest door bisschop Heidenreich van Münster.

Toch schijnt het kasteel daarna nog ten minste gedeeltelijk bewoond te zijn geweest, want in 1490 wordt ene Wennemar von Heiden genoemd als kasteelheer. In 1638 verkocht een nazaat van hem het huis en het bijbehorende landgoed aan de baron van Velen. Aan het begin van de 18e eeuw was het landgoed blijkbaar zo in verval geraakt dat het oorspronkelijke bouwweefsel niet meer kon worden gered. Daarom werd het tussen 1704 en 1732 volledig herbouwd. De resten van het vorige gebouw werden zichtbaar gebruikt voor de nieuwe constructie. Het hoofdgebouw van het landgoed dateert uit 1707, zoals een inscriptie boven de schoorsteen laat zien.

In 1932 werd Haus Engelrading door de toenmalige eigenaars, de graven Landsberg-Velen, verkocht aan de weduwe van de fabriekseigenaar Wilhelm Essing. Hun nakomelingen zijn nog steeds eigenaar van het geklasseerde eigendom. Aangezien het landgoed privé wordt bewoond en als landbouwbedrijf wordt gebruikt, kan het huis alleen van buitenaf met enige afstand worden bewonderd.

Op de kaart

Huis Engelrading
Engelradingstraße 32
46325 Borken
Deutschland

Tel.: +49 (0)2861 939252
E-mail:
Website: www.borken.de/tourismus/sehenswertes/haus-engelrading.html

Algemene informatie

Wat wil je nu doen?

Het lijkt erop dat u Microsoft Internet Explorer gebruikt als uw webbrowser om toegang te krijgen tot onze site.

Om praktische en veiligheidsredenen raden we u aan een actuele webbrowser te gebruiken, zoals Firefox, Chrome, Safari, Opera of Edge. Internet Explorer geeft niet altijd de volledige inhoud van onze website weer en biedt niet alle benodigde functies.