Huis Efing

In een oogopslag

Haus Efing werd voor het eerst genoemd in een document uit 1323, maar de periode van de bouw ervan kan vandaag de dag niet meer betrouwbaar worden achterhaald. Nadat een groot deel van het complex vermoedelijk in de Dertigjarige Oorlog was verwoest, resulteerde de wederopbouw in het zogenaamde Feste Haus, het kleinste gebouwtype van de Westfaalse waterburcht. Haus Efing is tegenwoordig privé-eigendom en kan daarom alleen van buitenaf met enige afstand worden bezichtigd.

Informatie over de geschiedenis

Wanneer Haus Efing precies werd gebouwd, is vandaag de dag niet meer betrouwbaar te achterhalen. De eerste gedocumenteerde vermelding dateert uit 1323, het jaar waarin de familie von Rhede het eigendom overdroeg aan het klooster Clarissan in Bocholt, maar het ging al snel weer over in privé-bezit. In 1570 was de familie von Rhemen de eigenaar, die een adellijke residentie liet bouwen op de plaats, die omgeven was door grachten. De achthoekige toren, waarop een gedenkplaat met het jaartal en het wapen van de bouwers is aangebracht, herinnert nog aan deze tijd. Vandaag is het het oudste deel van het huis dat nog overeind staat. De rest is waarschijnlijk vernietigd tijdens de Dertigjarige Oorlog.

De verbouwing in zijn huidige vorm vond waarschijnlijk plaats tussen 1655 en 1669. Het resulterende herenhuis met twee verdiepingen vertegenwoordigt het kleinste gebouwtype van de Westfaalse waterburcht: het zogenaamde Feste Haus. Een doorslaggevend kenmerk van dit vestingwerk in de laagvlakte is het omringende grachtenstelsel, dat hier nog volledig intact is. Ook het poortgebouw uit de 18e eeuw is nog intact.

Op het einde van de Tweede Wereldoorlog namen de zusters van het Clarissenklooster van Bocholt voor twee jaar hun intrek in het huis totdat hun klooster, dat door bommen was verwoest, opnieuw was opgebouwd. Ook de handelsvakschool was een tijdlang in het gebouw gehuisvest. Het raakte echter in de loop der jaren in verval totdat het in 1996, na een aantal jaren leeg te hebben gestaan, een grondige renovatie onderging. Haus Efing is tegenwoordig privé-eigendom en kan daarom alleen van buitenaf met enige afstand worden bezichtigd.

Informatie over de rondleiding
  • Haus Efing is privé-eigendom en kan daarom alleen van buitenaf op enige afstand worden bezocht.

Op de kaart

Huis Efing
Am Efing 20
46399 Bocholt
Deutschland

Tel.: +49 (0)2871 5044
E-mail:
Website: www.bocholt.de/bocholterleben/sehenswuerdigkeiten

Algemene informatie

Wat wil je nu doen?

Het lijkt erop dat u Microsoft Internet Explorer gebruikt als uw webbrowser om toegang te krijgen tot onze site.

Om praktische en veiligheidsredenen raden we u aan een actuele webbrowser te gebruiken, zoals Firefox, Chrome, Safari, Opera of Edge. Internet Explorer geeft niet altijd de volledige inhoud van onze website weer en biedt niet alle benodigde functies.