Huis Döring

In een oogopslag

Haus Döring werd waarschijnlijk in de 12e eeuw gebouwd als een herenhuis op een kunstmatige heuvel, omgeven door een dubbele gracht. Vandaag de dag presenteert het landgoed zich als een eenvoudig bakstenen gebouw van twee verdiepingen, waarvan in de kelder nog de resten van het middeleeuwse kasteel te herkennen zijn. Sinds 1922 is Haus Döring privé-bezit, daarom kan het alleen van buitenaf worden bezichtigd.

Haus Döring ligt aan de zuidelijke rand van Borken. In de buurt liggen bezienswaardigheden als kasteel Gemen of kasteel Raesfeld, maar ook het recreatiegebied Pröbsting of het stadscentrum met zijn gezellige voetgangerszone. Alle excursiebestemmingen kunnen gemakkelijk met de fiets worden bereikt.

Informatie over de rondleiding
  • Haus Döring is particulier bezit. Het is niet mogelijk om het interieur te bezoeken.
  • Een bezoekje aan de buitenkant is mogelijk vanaf de weg.
Informatie over de geschiedenis

Haus Döring is een oud herenhuis op het grondgebied van de voormalige gemeente Marbeck. Het werd waarschijnlijk in de 12e eeuw gebouwd op een kunstmatige heuvel, omgeven door een dubbele gracht. Door zijn hoge ligging bood de stenen woontoren ideale omstandigheden voor verdediging tegen vijanden. De boerderijgebouwen stonden op de voorburcht en beschermden zo de belangrijkste toegang tot het kleine, op een heuvel gelegen kasteel.

De familie von Döring wordt al in de Middeleeuwen genoemd. In 1265 was ene Johann von Döring baljuw van de bisschop in Bocholt en Borken. In 1303 wordt Johan de Döring genoemd als ridder. Tegenwoordig wordt aangenomen dat deze familie een tak van de familie von Lembeck zou kunnen zijn. Tussen 1545 en 1777 was het landgoed eigendom van de heren van Wylich en von Leerodt. In 1727 lieten zij op de terp een nieuw barok gebouw optrekken, dat dienst deed als woonhuis en nu nog bestaat. Bij het huis hoort een beschermde watermolen, die waarschijnlijk uit de 17e/18e eeuw dateert. Het metselwerk van het rechthoekige blokgebouw is van baksteen met zandstenen details. Het ondergeschoven waterrad en de stuw zijn ook nog bewaard gebleven. Het eigendom is sinds 1922 in particuliere handen, zodat het huis graag met enige afstand wordt waargenomen.

Op de kaart

Huis Döring
Haus Döringweg 5
46325 Borken
Deutschland

Tel.: +49 (0)2861 939252
E-mail:
Website: www.borken.de/tourismus/sehenswertes/haus-doering.html

Algemene informatie

Wat wil je nu doen?

Het lijkt erop dat u Microsoft Internet Explorer gebruikt als uw webbrowser om toegang te krijgen tot onze site.

Om praktische en veiligheidsredenen raden we u aan een actuele webbrowser te gebruiken, zoals Firefox, Chrome, Safari, Opera of Edge. Internet Explorer geeft niet altijd de volledige inhoud van onze website weer en biedt niet alle benodigde functies.