Huis Dieck

In een oogopslag

Haus Dieck is gebouwd als een middeleeuwse waterburcht met een vierkant grondplan. Vandaag zijn het herenhuis met de rentei, het poortgebouw en een grote tuin aan de achterzijde nog steeds bewaard gebleven. Het complex is privé-bezit en kan niet worden bezocht.

Informatie over de geschiedenis

Haus Dieck ligt een beetje verscholen van de hoofdweg in Westkirchen. In 1276 was het grote landgoed eigendom van Conrad de Dyke, die het ook zijn naam zou geven. Vandaag zijn het herenhuis met de rentei, het poortgebouw en een grote tuin aan de achterzijde nog steeds bewaard gebleven. De burcht is een middeleeuwse waterburcht met een vierkant grondplan, gebouwd in het midden van negen meter brede stuwen. Het diende als voorgebouw op de kelderverdieping waarvan in 1771 het huidige herenhuis werd gebouwd. Johann Conrad Schlaun modelleerde het naar een Frans gebouw, zodat het ook vandaag nog bijzonder indrukwekkend is met zijn driezijdige middenrisaliet en het platte mansardedak. Een dubbele trap leidt naar de toegangsdeur, waarboven het familiewapen van de bouwers te zien is: de families von der Recke en von Hanxleben. Het poortgebouw werd in 1746 opgetrokken uit vakwerk en in 1760 uitgebreid met het jachthuis in de noordelijke vleugel.

Vandaag de dag is Haus Dieck in particuliere handen en is het een familieresidentie. Het kan niet worden bezocht en wordt liever op afstand genoten. Er is echter een bijzonderheid te zien in het Abdijmuseum van Liesborn: Hier staat het originele standbeeld van Maria Immaculata uit 1771, waarvan een kopie de ingang van het complex hier bij Haus Dieck bewaakt.

Informatie over de rondleiding
  • Haus Dieck is privé-bezit en kan niet worden bezocht.
  • Het imposante gebouw is vanaf de kant van de weg te bewonderen.

Op de kaart

Huis Dieck
Holtrup 54
59320 Ennigerloh
Deutschland

Tel.: +49 (0) 2524 28 0
E-mail:
Website: www.ennigerloh-erleben.de

Algemene informatie

Wat wil je nu doen?

Het lijkt erop dat u Microsoft Internet Explorer gebruikt als uw webbrowser om toegang te krijgen tot onze site.

Om praktische en veiligheidsredenen raden we u aan een actuele webbrowser te gebruiken, zoals Firefox, Chrome, Safari, Opera of Edge. Internet Explorer geeft niet altijd de volledige inhoud van onze website weer en biedt niet alle benodigde functies.