Huis Bevern

In een oogopslag

Haus Bevern, het voormalige dienstkasteel van de bisschop van Münster, werd voor het eerst vermeld in 1294. In de loop der jaren is het eens zo prachtige kasteel aan de rivier de Bever steeds verder in verval geraakt, zodat het kasteelcomplex in 1827 werd afgebroken, met uitzondering van de romaanse gevangenistoren.

Later werd op het kasteelterrein een vakwerkhuis gebouwd, dat nu privé wordt gebruikt. Een bezoek aan de overblijfselen van Haus Bevern is daarom alleen van een afstand mogelijk.

Informatie over de rondleiding

Van het voormalige kasteel Haus Bevern is nu alleen nog de gevangenistoren over. Op het voormalige kasteelterrein bevindt zich een privé-woning, waardoor het niet mogelijk is het kasteelterrein te bezoeken. De gevangenistoren is vanaf de weg te zien.

Informatie over de geschiedenis

Al in 1294 werd melding gemaakt van een "Niehof" op de plaats van Haus Bevern, wat tegenwoordig "nieuwe boerderij" betekent. Haus Bevern, een zogenaamd dienaarsslot van de bisschop van Münster, was oorspronkelijk omringd door twee slotgrachten en eigendom van het riddergeslacht "von Bevern". In de loop der eeuwen kwam het prachtige kasteelcomplex als erfenis in handen van de familie "von Schecking". Toen de familie von Schecking in 1707 uitstierf, werd het kasteel eigendom van de graven Droste zu Vischering en is dat tot op de dag van vandaag gebleven.

In 1827 werd het kasteel, dat intussen in verval was geraakt, afgebroken; alleen de romaanse gevangenistoren staat er nog. Later werd op het terrein van het kasteel een vakwerkhuis gebouwd, dat oorspronkelijk dienst deed als boswachtershuisje. Tegenwoordig wordt het privé bewoond, dus het is niet mogelijk om het terrein te bezoeken.

Sinds 1994 is het gebied rond Haus Bevern opgenomen in de monumentenlijst van de gemeente Ostbevern als archeologisch monument. Een informatiebord in de Beveraue herinnert nog aan de geschiedenis van Haus Bevern.

Op de kaart

Algemene informatie

Wat wil je nu doen?

Het lijkt erop dat u Microsoft Internet Explorer gebruikt als uw webbrowser om toegang te krijgen tot onze site.

Om praktische en veiligheidsredenen raden we u aan een actuele webbrowser te gebruiken, zoals Firefox, Chrome, Safari, Opera of Edge. Internet Explorer geeft niet altijd de volledige inhoud van onze website weer en biedt niet alle benodigde functies.