Huis Alst

In een oogopslag

Haus Alst, een voormalig kasteel bij Horstmar, werd al in 1217 voor het eerst in documenten vermeld. De waterburcht werd onder Nederlandse invloed gebouwd volgens de Specklagen-bouwwijze in afwisselende lagen van rode baksteen en lichte zandsteen. Aangezien de gebouwen door particulieren worden bewoond, kunnen zij niet van binnen worden bezocht. De familie opent echter de deuren van hun landgoed op speciale dagen en bij sommige evenementen.

Informatie over de rondleiding

Huis Alst is privé-bezit en kan niet worden bezocht. Er is visueel contact vanaf de weg.

Informatie over de geschiedenis

Een permanent huis in de boerengemeenschap Alst bij Horstmar werd voor het eerst genoemd in een document uit 1217. Het behoorde eerst toe aan de abdij van Wehrden (Essen) en later aan de abdij van Vreden. In 1569 kwam het door huwelijk in handen van de heren van Westerholt. Bernhard von Westerholt-Hackfort, een generaal van de keizerlijke troepen in de 30-jarige oorlog, bouwde het huidige landhuis in Hollandse renaissancestijl in 1624. Dit gaf het een uiterlijk dat ook nu nog onmiskenbaar is.

Na verschillende eigendomswisselingen in de 19e eeuw werd Burghard Freiherr von Schorlemer-Alst in 1852 eigenaar van het landgoed. Als strijder voor de rechten van de boeren en oprichter van de Westfaalse Boerenbond, die later de Duitse Boerenbond werd, werd hij in de volksmond de "Westfaalse Boerenkoning" genoemd. Sinds 1935 is Haus Alst weer eigendom van de graven van Westerholt.


Oorspronkelijk bevond de waterburcht zich op twee eilanden. Een binnengracht strekte zich uit rond de buitenburcht, die later op een restant na werd gedempt. Het twee verdiepingen tellende herenhuis uit 1624 werd gebouwd naar Nederlands model in de karakteristieke zogenaamde "speklaagtechniek". Door de afwisseling van rode baksteen en bijna witte zandsteen lijken de muren op gestreept spek. De ingang van het complex wordt gevormd door een poortgebouw waarvan de oudere onderbouw uit breuksteen is opgetrokken, terwijl de bovenverdieping een neogotische aanbouw is van omstreeks 1870. De eenvoudige boerderijgebouwen van de buitenburcht dateren uit de 19e eeuw, met gebruikmaking van oudere onderdelen.

Op de kaart

Huis Alst
Alst 1
48612 Horstmar
Deutschland

Tel.: +49 (0)2558 9979481
E-mail:
Website: www.horstmarerleben.de

Algemene informatie

Wat wil je nu doen?

Het lijkt erop dat u Microsoft Internet Explorer gebruikt als uw webbrowser om toegang te krijgen tot onze site.

Om praktische en veiligheidsredenen raden we u aan een actuele webbrowser te gebruiken, zoals Firefox, Chrome, Safari, Opera of Edge. Internet Explorer geeft niet altijd de volledige inhoud van onze website weer en biedt niet alle benodigde functies.