Historisch stadhuis Münster

In een oogopslag

Het historische stadhuis is een gotisch gebouw uit het midden van de 14e eeuw. Het gebouw wordt vooral gekenmerkt door zijn hoge en imposante puntgevels. Het stadhuis in het centrum van Münster werd vooral beroemd op 15 mei 1648, toen in de vredeszaal van het stadhuis de Spaans-Nederlandse Vrede werd gesloten. Op 24 oktober van hetzelfde jaar werd in het stadhuis een einde gemaakt aan de Dertigjarige Oorlog en werd de Vrede van Westfalen gesloten. Ook vandaag nog wordt het historische stadhuis beschouwd als de plaats van de Vrede van Westfalen. Het heeft op 15 april 2015 het Europees erfgoedlabel gekregen.

Rondleiding door de Vredeszaal

De Vredeszaal, waar in 1648 de Spaans-Nederlandse Vrede werd gesloten, bevindt zich in het historische stadhuis. De Vredeszaal kan worden bezocht: door de week van dinsdag tot vrijdag en in het weekend en op feestdagen. In verband met evenementen en recepties kunnen er op sommige dagen wijzigingen zijn.

Rondleidingen in de Vredeshalle zijn alleen mogelijk in het kader van de stadsrondleidingen van Stadt Lupe Münster e.V., StattReisen Münster e.V. en K3 Stadtführungen.

Informatie over de geschiedenis

Het stadhuis van Münster werd in 1477 gebouwd. Het gotische gebouw kreeg bekendheid in 1648, toen in Münster en Osnabrück tussen 15 mei en 24 oktober werd onderhandeld over de vredesverdragen voor de Vrede van Westfalen. De Vrede van Westfalen maakte op 24 oktober in Münster een einde aan de Tachtigjarige Onafhankelijkheidsoorlog in de Nederlanden en de Dertigjarige Oorlog in Duitsland.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd een groot deel van het stadhuis verwoest. Het werd volledig herbouwd in de jaren 1950, trouw aan het origineel. Het historische gebouw heeft op 15 april 2015 het Europees erfgoedlabel gekregen.

In de Vredeszaal in het historische stadhuis van Münster zijn tegenwoordig meesterwerken van houtsnijwerk en portretten te zien van de vorsten en gezanten die naar Münster kwamen voor het Spaans-Nederlandse vredesverdrag.

Op de kaart

Historisch stadhuis Münster
Prinzipalmarkt 10
48143 Münster
Deutschland

Tel.: +49 (0)251 4922724
E-mail:
Website: www.stadt-muenster.de/tourismus/sehenswertes/altstadt/rathaus.html

Algemene informatie

Wat wil je nu doen?

Het lijkt erop dat u Microsoft Internet Explorer gebruikt als uw webbrowser om toegang te krijgen tot onze site.

Om praktische en veiligheidsredenen raden we u aan een actuele webbrowser te gebruiken, zoals Firefox, Chrome, Safari, Opera of Edge. Internet Explorer geeft niet altijd de volledige inhoud van onze website weer en biedt niet alle benodigde functies.