Heilige Zee

In een oogopslag

De "Heilige Zee" in Hopsten is een natuurreservaat van ongeveer 260 hectare. Een keten van sinkhole-meren is in de loop van duizenden jaren ontstaan door het instorten van ondergrondse zoutpannen. De Grote Heilige Zee werd reeds tussen 600 v. Chr. en 900 n. Chr. gevormd; vandaag is het meer het grootste natuurlijke stilstaande water in Nordrhein-Westfalen. Zelfs in het begin van de 20e eeuw meldden ooggetuigen de vorming van nieuwe sinkhole-meren. Een indrukwekkende natuurbelevenis in het noordelijke Münsterland.

Het gebied is het hele jaar door toegankelijk en kan worden verkend via rondwandelingen. Van eind maart tot eind oktober biedt het Natuurhistorisch Museum van het LWL een gratis tentoonstelling over de ontstaansgeschiedenis van de zinkputmeren, de habitats en de flora en fauna in het natuurreservaat.

Informatie over de rondleiding
  • Het natuurreservaat is het hele jaar door toegankelijk voor bezoekers.
  • De tentoonstelling van het LWL Natuurhistorisch Museum aan de Heilige Zee kan worden bezocht van eind maart tot eind oktober.
  • Rondleidingen en cursussen voor schoolklassen of groepen zijn op verzoek te allen tijde mogelijk.

Algemene informatie

Wat wil je nu doen?

Het lijkt erop dat u Microsoft Internet Explorer gebruikt als uw webbrowser om toegang te krijgen tot onze site.

Om praktische en veiligheidsredenen raden we u aan een actuele webbrowser te gebruiken, zoals Firefox, Chrome, Safari, Opera of Edge. Internet Explorer geeft niet altijd de volledige inhoud van onze website weer en biedt niet alle benodigde functies.