© christiane.wurst

Hasemühle

In een oogopslag

Hasemühle Bersenbrück in het begin in gebruik genomen als kloostermolen.

De Hasemühle, die in 1293 in gebruik werd genomen als kloostermolen van het voormalige cisterciënzer klooster van Bersenbrück, heeft een lange en zeer interessante ontwikkeling doorgemaakt, tot aan de stopzetting van de maalderij in 1990 en daarna tot op de dag van vandaag. Toen het klooster in 1786 werd opgeheven, ging de molen over in particuliere handen.
Het was de langste tijd van zijn bestaan eigendom van het cisterciënzer klooster in Bersenbrück. Toen het klooster in 1786 werd opgeheven, kwam de molen in particuliere handen: Tientallen jaren lang exploiteerde de familie Buddenberg de molen met succes als pachters, totdat de boeren uit de omgeving, die lid waren van het Bersenbrücker Boden- und Wiesenverband (Bersenbrückse bodem- en weidevereniging), de voormalige KLostermühle verwierven. Hun grote verdienste was de voortdurende uitbreiding en modernisering in de decennia rond de eeuwwisseling.

In deze tijd (rond 1905/06) begon Bernhard Zur-Linen uit Wehbergen zijn werk in de Hasemühle: na zijn leertijd en zijn opleiding werd hij de eerste meester-molenaar in het gebied van de Altkeise Bersenbrück. Vanaf 1939 leidde hij het bedrijf als pachter tijdens de Tweede Wereldoorlog tot 1949, toen zijn zoon Bernhard het beheer overnam en het eigendom in 1967 van de vereniging kocht.
 
Het besef van de beperkte uitbreidingsmogelijkheden van het bedrijf op deze locatie bracht hem ertoe het bedrijf over te laten aan de coöperatie Raiffeisen. In 1990 gebruikte de coöperatie de gebouwen voor opslag, maar ook voor het malen van graan. Toen in 1886 de eerste Francis-turbines in plaats van waterraderen werden geïnstalleerd, deed ook in Bersenbrück de industriële revolutie haar intrede.

Op de kaart

Hasemühle
Hasemühle 5
49593 Bersenbrück
Deutschland

Tel.: +49 5439 / 2384
E-mail:
Website: www.bersenbrueck-tourismus.de

Contactpersoon

Herr Bernhard Zur-Lienen
Hasemühle 2
49593 Bersenbrück

Tel.: +49 5439 / 2384

Algemene informatie

Wat wil je nu doen?

Meer attracties

Het lijkt erop dat u Microsoft Internet Explorer gebruikt als uw webbrowser om toegang te krijgen tot onze site.

Om praktische en veiligheidsredenen raden we u aan een actuele webbrowser te gebruiken, zoals Firefox, Chrome, Safari, Opera of Edge. Internet Explorer geeft niet altijd de volledige inhoud van onze website weer en biedt niet alle benodigde functies.