Gatehouse House Holtwick

In een oogopslag

Het poortgebouw van Haus Holtwick werd in 1670 gebouwd als een huis met twee verdiepingen. In zijn oorspronkelijke vorm is de oostgevel typisch West-Münsterlands vakwerk. Vroeger was het poortgebouw de toegang tot een door een gracht omgeven binnenplaats, die alleen via een ophaalbrug kon worden betreden. Tegenwoordig doet het liefdevol gerestaureerde poortgebouw dienst als ontmoetingsplaats en maakt het deel uit van het Holtwick Generations Park.
Informatie over de geschiedenis

Het poortgebouw van Haus Holtwick werd in 1670 gebouwd als een huis met twee verdiepingen en is een bouwwerk dat elke architectuurliefhebber zal bekoren: Bijzonder opvallend is de oostgevel, die in zijn originaliteit staat voor typisch West-Münsterlandse vakwerkkunst.

Oorspronkelijk was de gevel met leem gemetseld, wat nog te zien is in beschermde muurgedeelten onder de dakoverstekken. Mogelijk schaamden de bouwers zich voor de handgevormde bakstenen. Anderzijds verwijzen de duivenopeningen in de oostgevel naar een bepaalde sociale status van de eigenaars - want niet iedereen had in die tijd het recht duiven te houden.

Oorspronkelijk vormde het poortgebouw de toegang tot een binnenplaats die door een gracht was omgeven en alleen via een ophaalbrug kon worden betreden. In het westen bestond de binnenplaats uit een baroktuin, in het oosten uit het hoofdgebouw en verschillende boerderijgebouwen. De slotgrachten omringden niet alleen het kasteelachtige complex, maar strekten zich ook uit tot in delen van het dorp.

Tegenwoordig doet het liefdevol gerestaureerde poortgebouw dienst als ontmoetingsplaats. Het maakt deel uit van het Holtwick Generations Park, dat een ruime speeltuin, diverse fitnesstoestellen, een beachvolleybalveld, een watertrapzwembad en de bakkerij van de plaatselijke geschiedkundige vereniging omvat.

Informatie over de rondleiding
  • Het Torhaus haus Holtwick kan op verzoek worden bezocht.
  • Het aangrenzende Generatiepark met speeltuin is het hele jaar door vrij toegankelijk.
üS

Het poortgebouw van Haus Holtwick uit 1670 is de laatste stenen getuige van een middeleeuws kasteelcomplex. Het werd gebouwd als een huis met twee verdiepingen en is een bouwwerk dat elke liefhebber van architectuur in verrukking brengt: met zijn smalle ankerbalken schittert het als een architectonisch juweel van de West-Münsterlandse vakwerkkunst.

Het huis werd voor het eerst vermeld onder de naam "Hof tor Horst" in 890 als een hoeve met landelijke nederzettingen, en vanaf 1292 als een leengoed van een ridder. In 1643 veranderde de adellijke familie Droste zu Vischering het invloedrijke landhuis in een prachtige boerderij. Verschillende pachters bleven in dienst van de familie voor het landgoed zorgen totdat deze het in 1995 aan de gemeente Rosendahl verkocht.


De gevel van het poortgebouw was oorspronkelijk witgekalkt, wat nog te zien is in beschermde muurgedeelten onder de dakoverstekken. Mogelijk schaamden de bouwers zich voor de handgevormde bakstenen. De duivenopeningen in de oostgevel wijzen echter op een zekere sociale status van de eigenaars, want niet iedereen had in die tijd het recht duiven te houden. Aanvankelijk vormde het poortgebouw de toegang tot een binnenplaats die door een gracht was omgeven en alleen via een ophaalbrug kon worden betreden. In het westen bestond de binnenplaats uit een baroktuin, in het oosten uit het hoofdgebouw en verschillende boerderijgebouwen. De grachten rond het kasteelachtige complex strekten zich ook uit tot in delen van het dorp.


Tegenwoordig doet het liefdevol gerestaureerde poortgebouw dienst als ontmoetingsplaats. Het maakt deel uit van het Holtwick Generations Park, dat een ruime speeltuin, diverse fitnesstoestellen, een beachvolleybalveld, een watertrappelbad en de bakkerij van de plaatselijke geschiedkundige vereniging omvat. Zelfs een paar geiten grazen achter een hek en hebben daar hun eigen huisje.

Op de kaart

Gatehouse House Holtwick
Haus Holtwick 7A
48720 Rosendahl
Deutschland

Tel.: +49 (0)2547770
E-mail:
Website: www.rosendahl.de/staticsite/staticsite.php?menuid=204&topmenu=48

Algemene informatie

Wat wil je nu doen?

Het lijkt erop dat u Microsoft Internet Explorer gebruikt als uw webbrowser om toegang te krijgen tot onze site.

Om praktische en veiligheidsredenen raden we u aan een actuele webbrowser te gebruiken, zoals Firefox, Chrome, Safari, Opera of Edge. Internet Explorer geeft niet altijd de volledige inhoud van onze website weer en biedt niet alle benodigde functies.