Femeiche in els

In een oogopslag

De Femeiche in Erle is een van de oudste eiken in Duitsland. Volgens historische verslagen moet het rond 800 na Christus, ten tijde van keizer Karel de Grote, een machtige boom zijn geweest. Bliksem, stormen en de tand des tijds hebben de laatste eeuwen hun tol geëist van de boom. De stam is volkomen hol, geperforeerd, krom en wordt alleen overeind gehouden door dikke steunen en ijzeren stangen. En toch blijft de Femeiche jaar na jaar groeien en krijgt elk voorjaar nieuwe bladeren. Een adembenemend natuurmonument in het zuidelijke Münsterland.

Geschiedenis

Volgens historische overleveringen zou de eik al 1500 jaar oud kunnen zijn. Een wetenschappelijke bepaling van de leeftijd is vandaag de dag niet meer mogelijk vanwege de staat waarin de boom verkeert, maar volgens de laatste bevindingen zou de boom ook slechts 850 jaar oud kunnen zijn. Deze vaststelling is gebaseerd op de jaarlijkse vermeerdering van de eik van het vrouwtje, maar zelfs met deze leeftijd zou het nog steeds de oudste eik in Duitsland zijn.

Als de eik al 1500 jaar oud is, is hij een levende tijdgenoot van keizer Karel de Grote, die rond 800 na Christus regeerde. Volgens historische verhalen werden de gebroeders Diepenbrock in 1441 onder deze eik verstoten wegens moord op een jurylid. Deze gebeurtenis gaf de eik zijn huidige naam. Moordenaars en overvallers werden berecht onder de eik tot 1589.

In 1965 behandelde een boomverzorger de vrouwtjeseik voor het eerst. Een tweede behandeling vond plaats in 1986/87. De boomverzorging zorgt ook vandaag nog voor de instandhouding van het natuurmonument.

Bezoek

De Femeiche bevindt zich in de buurt van de Erler parochiekerk, naast de oude pastorie.

  • U kunt de Femeiche op elk moment bezoeken.
  • De boom kan alleen van dichtbij worden bewonderd. De Femeiche wordt door een omheining beschermd tegen invloeden van buitenaf.

Op de kaart

Femeiche in els
Ekhornsloh 8
46348 Raesfeld
Deutschland

Tel.: +49 (0)2865 60910
E-mail:
Website: www.raesfeld.de/magazin/artikel.php?menuid=14&topmenu=607&artikel=9

Algemene informatie

Wat wil je nu doen?

Het lijkt erop dat u Microsoft Internet Explorer gebruikt als uw webbrowser om toegang te krijgen tot onze site.

Om praktische en veiligheidsredenen raden we u aan een actuele webbrowser te gebruiken, zoals Firefox, Chrome, Safari, Opera of Edge. Internet Explorer geeft niet altijd de volledige inhoud van onze website weer en biedt niet alle benodigde functies.