Dyckburg Kerk

In een oogopslag

De Dyckburgkerk, eigenlijk St.-Mariä-Himmelfahrt, wordt tegenwoordig meestal in de volksmond genoemd naar haar ligging in het district Dyckburg bij Münster-Handorf. De kleine kapel werd in de 18e eeuw gebouwd volgens de plannen van de bekende barokarchitect Johann Conrad Schlaun, die ook het kasteel en het Erbdrostenhof in Münster ontwierp. De Maria Hemelvaartkerk behoorde ooit tot een kleine waterburcht, Haus Dyckburg, waarvan nu nog twee economische gebouwen over zijn. Het aangrenzende Dyckburgbos nodigt uit tot het maken van lange wandelingen, en ook de rivier de Werse en het Boniburg Monument liggen op loopafstand.

Informatie over de rondleiding
  • Een bezichtiging van de buitenkant van de Dyckburgkerk en de aangrenzende gebouwen van Haus Dyckburg is te allen tijde mogelijk.
  • Een rondleiding in het interieur van de Dyckburgkerk is mogelijk op verzoek of in het kader van een kerkdienst.
Informatie over de geschiedenis

Reeds in vroegere eeuwen stond op de plaats van de huidige Dyckburgkerk een kasteel. De eigenaar was bisschop Franz von Waldeck, die het terrein voornamelijk voor militaire doeleinden gebruikte. Vandaag herinneren enkel fragmenten ons nog aan dit gebouw.

In het begin van de 18e eeuw liet de proost van de kathedraal, Ferdinand von Plettenberg, een landhuis bouwen op het voormalige kasteelterrein. De architect was niemand minder dan de barokke meester Johann Conrad Schlaun, die al eerder had gewerkt aan het kasteel van Münster en het Erbdrostenhof. Naast twee boerderijgebouwen werd ook een kleine kapel gebouwd, die uiteindelijk in 1740 werd ingewijd. Schlaun nam een kapelgebouw in het mariale bedevaartsoordLoreto in Italië als model.

Nadat het landgoed, Haus Dyckburg, aan het eind van de 19e eeuw naar een edelman uit Münster was gegaan, werd de kleine kapel uitgebreid met een rond gebouw als kerkruimte en een neobarokke koorruimte.

Van 1949 tot 2008 diende de Dyckburgkerk als parochiekerk van de Dyckburggemeenschap. Sinds 2012 is het verbonden met de parochie van de Heilige Petronilla in Münster-Handorf en wordt het regelmatig gebruikt voor kerkdiensten.

Op de kaart

Dyckburg Kerk
Dyckburgstraße 224
48157 Münster
Deutschland

Tel.: +49 (0)0251 62065780
E-mail:
Website: www.st-petronilla.de

Algemene informatie

Wat wil je nu doen?

Het lijkt erop dat u Microsoft Internet Explorer gebruikt als uw webbrowser om toegang te krijgen tot onze site.

Om praktische en veiligheidsredenen raden we u aan een actuele webbrowser te gebruiken, zoals Firefox, Chrome, Safari, Opera of Edge. Internet Explorer geeft niet altijd de volledige inhoud van onze website weer en biedt niet alle benodigde functies.