Clemens Kerk

In een oogopslag

Barokke architectuur aan de buitenkant en prachtige rococo stijlelementen aan de binnenkant.

De Clemenskerk werd van 1745 tot 1753 gebouwd voor de Broeders van Barmhartigheid als klooster en hospitaalkerk. De plannen voor de kerk werden getekend door niemand minder dan de barokmeester Johann Conrad Schlaun, die ook werkte aan het nabijgelegen Erbdrostenhof en vele andere gebouwen in Münsterland. De Clemenskerk is een van de belangrijkste kerkgebouwen in Noord-Duitsland, maar het interieur inspireert met betoverende rococo-stijlelementen. Het aangrenzende klooster werd in de 18e eeuw opgeheven. Tegenwoordig wordt de Clemenskerk voornamelijk gebruikt voor kerkdiensten, concerten en bruiloften. Een kijkje in de kerk is altijd de moeite waard.

Informatie over de rondleiding
  • De buitenruimte en het kleine park zijn te allen tijde vrij toegankelijk.
  • De binnenkant van de kerk kan alleen worden bezocht op verzoek of tijdens een evenement.
  • Op sommige dagen is de vestibule van de Clemes-kerk toegankelijk. Door een traliedeur heeft men een prachtig uitzicht op de prachtige plafondschilderingen en de imposante zuilen bij het hoofdaltaar.
Informatie over de geschiedenis

De Clemenskerk werd van 1745 tot 1753 gebouwd naar plannen van de barokke architect Johann Conrad Schlaun, in opdracht van prins-bisschop Clemens August van Beieren. De Clemenskerk behoorde tot het klooster en ziekenhuis van de Broeders van Barmhartigheid, dat in 1811 werd opgeheven.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de Clemenskerk grotendeels verwoest bij een luchtaanval op Münster. Alleen delen van de voorgevel zijn bewaard gebleven. Vandaag staat op dezelfde plaats een getrouwe kopie van de oorspronkelijke Clemens-kerk. De wederopbouw begon al in 1956. De uitgebreide binnenhuisdecoratie met prachtige plafondschilderingen en imposante zuilen werd voltooid in 1973.

Tegenwoordig behoort de kerk tot de parochiegemeenschap van het stadscentrum en wordt zij voornamelijk gebruikt voor kerkdiensten, concerten en huwelijken.

Algemene informatie

Wat wil je nu doen?

Het lijkt erop dat u Microsoft Internet Explorer gebruikt als uw webbrowser om toegang te krijgen tot onze site.

Om praktische en veiligheidsredenen raden we u aan een actuele webbrowser te gebruiken, zoals Firefox, Chrome, Safari, Opera of Edge. Internet Explorer geeft niet altijd de volledige inhoud van onze website weer en biedt niet alle benodigde functies.