Bovenwaterkerkerk

In een oogopslag

De Überwasserkirche, ook bekend als de Liebfrauenkirche, is een van de oudste kerken van Münster. Na haar vroege ontstaan rond de negende eeuw, werd de kerk een stichting met een klooster voor adellijke dames. Een andere belangrijke gebeurtenis van de kerk was de overname door de "Wederdopers", die de torenspits neerhaalden (opnieuw opgegraven in 1898, vond het een nieuw onderkomen in het Landesmuseum). Toen het gerestaureerde Überwasserstift in 1773 werd opgeheven, werd het seminarie gesticht uit de bezittingen van het klooster. Hieruit ontstond de universiteit van Münster, waarvan het zegel nog steeds de Maagd Maria toont, de "Lieve Vrouwe van Überwasser".

Tegenwoordig wordt de Überwasserkirche niet alleen voor kerkdiensten gebruikt, maar ook voor tentoonstellingen en concerten. Als u de kathedraal of de weekmarkt in Münster bezoekt, moet u zeker een kijkje nemen in deze prachtige kerk!

Informatie over de geschiedenisVolgens opgravingen werd de Liebfrauen/Überwasserkirche reeds in de late negende eeuw gebouwd, in de vorm van een kleine kerk. Op 29 december 1040 werd het gewijd onder de titel van Maria-Geboorte - ad Beatam Mariam Virginem sub Titulo Nativitatis. Koning Hendrik III was aanwezig, evenals talrijke keizerlijke prinsen en twaalf bisschoppen. De kerk werd vervolgens het slachtoffer van een brand in 1071. De exacte datum van het nieuwe gebouw is nog niet gedocumenteerd. De kerk werd ook zwaar beschadigd toen Lothar von Süpplingenburg in 1121 Münster veroverde. De kerk in haar huidige vorm werd gebouwd van 1340 tot de 15e eeuw. Tot de verovering op 25 juni 1535 nam de terreur van de "Anabaptisten" toe. De torenspits van de Überwasserkirche werd neergehaald en op het ontstane platform werden kanonnen opgesteld. De nog bewaard gebleven, uiterst waardevolle gotische stenen beelden van Maria en de Apostelen werden uit het westportaal gerukt en ter versterking in de stadswallen geramd (in 1898 opnieuw opgegraven, in het Landesmuseum vonden ze een nieuw onderkomen). Toen het allang gerestaureerde Überwasserstift in 1773 met pauselijke toestemming werd opgeheven, woonden er nog maar vijf dames. De inkomsten en het aanzienlijke onroerend goed van het klooster werden gebruikt voor de stichting van het seminarie en de nieuw opgerichte universiteit. Sinds 1904 werden verschillende nieuwe parochies van Liebfrauen afgescheiden (o.a. St. Kruis in 1905, Kinderhaus in 1908, Gievenbeck in 1936, Dreifaltigkeit in 1939, St. Theresia in 1952), waarvan sommige sindsdien weer zijn samengevoegd. Ten tijde van de Tweede Wereldoorlog hield de toenmalige bisschop van Münster, Clemens August Graf von Galen, in de Überwasserkirche een van zijn beroemde preken tegen het nationaal-socialisme. Tijdens luchtaanvallen in die tijd werd de kerk zwaar getroffen, maar het was mogelijk ze te herbouwen. In 1968 werd het interieur van de kerk gerestaureerd; sinds 1972 beschikt de kerk weer over een orgel. Tussen 1976 en 1983 werd de buitenkant van de toren gerestaureerd. Van 2014 tot 2018 werd de Überwasserkirche opnieuw volledig gerenoveerd.
Informatie over de rondleiding
  • De Überwasserkirche kan van binnen worden bezichtigd tijdens de vastgestelde openingstijden of in het kader van een evenement of tentoonstelling.
  • Een rondleiding door de gotische hallenkerk is te allen tijde mogelijk.

Op de kaart

Bovenwaterkerkerk
Überwasserkirchplatz 4
48143 Münster
Deutschland

Tel.: +49 (0)251 38422060
Fax: +49 (0)251 384220699
E-mail:
Website: www.liebfrauen-muenster.de

Algemene informatie

Wat wil je nu doen?

Het lijkt erop dat u Microsoft Internet Explorer gebruikt als uw webbrowser om toegang te krijgen tot onze site.

Om praktische en veiligheidsredenen raden we u aan een actuele webbrowser te gebruiken, zoals Firefox, Chrome, Safari, Opera of Edge. Internet Explorer geeft niet altijd de volledige inhoud van onze website weer en biedt niet alle benodigde functies.