Asbeck Abbey

In een oogopslag

De slaapzaal in Asbeck werd in de 12e eeuw gesticht als dubbelklooster van de Premonstratenzers. Later deed het uitsluitend dienst als nonnenklooster voordat het in de 16e eeuw werd omgevormd tot een vrijstersklooster. De instelling heeft bestaan tot de secularisatie in 1805. Vandaag de dag verrast het klooster met een museum dat delen van de belangrijke kerkschat van het voormalige klooster herbergt. De slaapzaal, ingebed in het schilderachtige dorpscentrum, is zeker een bezoek waard.

Informatie over de geschiedenis

De stichting van het dubbelklooster, dat aanvankelijk onder de orde der norbertijnen stond, gaat terug op de edelman Wickerus von Wettringen. Datum: in de 11e eeuw onder bisschop Werner van Münster. In de buurt van een reeds bestaande parochiekerk werd het klooster gesticht volgens de regel van Augustinus. Reeds in 1173 werd de kerk van Legden ingelijfd, waarna ook het klooster werd omgevormd tot een zuiver nonnenklooster.

Onder bisschop Hermann II kreeg het kloostercomplex meer grond. Op dat moment woonden er al zo'n 40 dames in het klooster.

De aanzienlijke rijkdom kwam vooral bijeen door schenkingen van de bisschoppen en de adel. Het is vandaag nog te zien in de kunstschatten van de kerk, die worden tentoongesteld in het plaatselijke museum - in de voormalige slaapzaal. Als gevolg van het groeiende prestige van het klooster werden vanaf 1480 pogingen ondernomen om het klooster om te vormen tot een vrouwenklooster. Hier veranderde de dresscode van de dames voor de eerste keer. Vanaf 1533 mochten zij ook wereldlijke kleding buiten het klooster dragen, waardoor het sindsdien als een vrij, adellijk damesklooster werd bestuurd.

Dit blijkt ook uit een visitatie in 1616, waaruit bleek dat de nonnen weliswaar volgens de augustijnse regel leefden, maar geen geloften hoefden af te leggen en vrij waren het klooster te verlaten. De beroemdste collegiale dame van Asbeck was Therese von Zant, die van 1783 tot de opheffing tot het klooster behoorde. Ze werd bekend als Beethovens vermeende minnares. Haar twee zonen werden ook componisten. Aan haar is een apart kabinet gewijd, dat zich nu bevindt in de Hunnenpforte van het voormalige abdijdomein.

Het klooster werd opgeheven bij de secularisatie in 1805.

Na de opheffing van het klooster werden de meeste delen afgebroken. Een bijzonderheid is hier de twee verdiepingen tellende arcadegalerij van het voormalige klooster, die een echte lange-afstandsreis achter de rug heeft: in 1867 werd de arcade gesloopt en gebruikt voor de bouw van het Diocesaan Museum in Münster. Toen het museum zelf bijna 100 jaar later werd afgebroken, keerden de bouwelementen terug naar Asbeck. Dankzij een gelukkige vondst op zolder en vrijwillige inzet kon de galerie in 2004 op haar oorspronkelijke locatie worden herbouwd.

Informatie over de rondleiding
  • Rondleidingen in de bij de slaapzaal behorende gebouwen zijn alleen mogelijk tijdens de aangegeven openingsuren.
  • Vandaag de dag omvatten de gebouwen: de Hunnenpforte, het bakhuis, het huis van de abdis, de overblijfselen van het klooster met aangrenzend museum en de kloosterkerk.
  • De Heimatverein Asbeck e.V. biedt het hele jaar door rondleidingen in de slaapzaal en het abdijdorp Asbeck aan (op afspraak). De rondleidingen kunnen individueel aan de wensen van de bezoekers worden aangepast.
  • Rondleidingen in de slaapzaal en in Asbeck Abbey Village zijn te allen tijde mogelijk.

Op de kaart

Asbeck Abbey
Stiftstraße 20
48739 Legden
Deutschland

Tel.: +49 2566/90 94 19
E-mail:
Website: www.heimatverein-asbeck.de/de/stift_asbeck

Algemene informatie

Wat wil je nu doen?

Het lijkt erop dat u Microsoft Internet Explorer gebruikt als uw webbrowser om toegang te krijgen tot onze site.

Om praktische en veiligheidsredenen raden we u aan een actuele webbrowser te gebruiken, zoals Firefox, Chrome, Safari, Opera of Edge. Internet Explorer geeft niet altijd de volledige inhoud van onze website weer en biedt niet alle benodigde functies.