Natuurgebied Heiliges Meer

Van het Mittellandkanaal tot het natuurreservaat van de Heilige Zee kun je een prachtige mix van water, bos, heide, natte weiden en heidelandschap ervaren. Vooral de sinkhole-meren, met name de Heilige Zee, geven deze tocht een uniek karakter. Overigens komt de term “Heilig” niet voort uit de religieuze betekenis van het woord, maar kan worden afgeleid uit het Laagduits voor “heuvelachtig” voor slecht of het Oud-Saksische “hola” voor “gat” of “diepte”.

De vorming van het water is te wijten aan zouten in het binnenste van de aarde, die door het grondwater zijn uitgespoeld en vervolgens zijn ingestort. Het resulterende merenlandschap omgeven door ongerepte natuur is nu een paradijs voor wandelaars en de route is gevarieerd.
Na eerst de drukte van de schepen op een deel van het Mittellandkanaal , gaat de wandeling verder over idyllische bos- en zandpaden, door vruchtbare velden en een prachtige bomenlaan naar de parkeerplaats van het voormalige restaurant “Forsthaus Am Heiligen Meer”, de tweede ingang van het pad.

Een smal pad leidt naar het Natuurhistorisch Museum, dat informatie geeft over de geschiedenis van de vorming van de sinkhole-meren, de habitat en de flora en fauna van dit buitengewone landschap. Misschien kun je het ene of het andere zeldzame exemplaar ontdekken. Want als het pad zich een weg baant door het unieke natuurgebied langs kleine kanalen, is de mogelijkheid zomaar aanwezig dat je een zeldzame plant of bloem kunt ontdekken. Het is bijzonder mooi en rustig in de vroege ochtend, wanneer de mist over het landschap waait en een mysterieuze sfeer creëert bij zonsopgang.

Een ander natuurspektakel is het prachtige heidelandschap, dat in de nazomer overgaat in een paarse bloemenzee. Op de terugweg, die in eerste instantie meer sinkhole-meren laat zien, verandert het landschap geleidelijk aan. Door veld en bos keren we terug naar het beginpunt.
Stevige wandelschoenen zijn een echte aanrader!

Adres

LWL-Museum für Naturkunde und Forschungszentrum Heiliges Meer

Bergstraße 1

49509 Recke

Contact

Tel.: +49 (0)5453 - 99 660

heiliges-meer@lwl.org

Bezoek de website

Combineer je bezoek aan natuurgebied Heiliges Meer met:

canyon blick wandern tecklenburg

Wandelroute: De Teutoschleifen
Dichte bossen en kleine paden, bizarre rotsformaties en te gekke uitzichten…

Lees verder
dreikaiserstuhl wandern tecklenburg

De Teutoschleifchen: Korter maar zeker zo mooi
Indrukwekkende natuurbelevenissen, speciaal voor beginnende wandelaars en gezinnen met kinderen –…

Lees verder
Tecklenburg Teutostadtschleife Tecklenburger Land Teutoschleife

Tecklenburg – balkon van het Münsterland
Vakantie op het “balkon van het Münsterland”: het pittoreske vakwerkstadje Tecklenburg…

Lees verder

Waar wacht je nog op? Begin vandaag nog met ontdekken

Met onze nieuwsbrief bent u altijd op de hoogte!
Inschrijven en echte geheimen ontrafelen…