Van de NSU-moorden tot de synagoge-aanval in Halle

In een oogopslag

  • Münster
  • Lezing
De racistische reeks moorden door de Nationaal-Socialistische Undergrond (NSU) en de antisemitische aanval op de Joodse gemeenschap in Halle zijn slechts twee angstaanjagende voorbeelden van gewelddaden van het extreem-rechtse, neonazistische milieu. Enerzijds waren de terreurdaden specifiek gericht tegen mensen en hun omgeving; anderzijds moeten zij ook worden begrepen als een aanval op de democratische en liberale grondwet van de samenleving en de staat in de Bondsrepubliek.
Alexander Hoffmann vertegenwoordigt slachtoffers van dergelijke gewelddaden als vertegenwoordiger van de eisers. Hij zal verslag uitbrengen over waarnemingen en evaluaties van zijn vele jaren van toegewijd werk in talrijke procedures: Waarom waren en zijn er nog steeds grote tekortkomingen van de overheid op het gebied van preventie en onderzoek? Wat zijn de gevolgen op lange termijn voor de overlevenden en de familieleden van de vermoorde personen? Maar het is niet alleen de staat die racistische, antisemitische en neonazistische attitudes en de daaruit voortvloeiende misdaden moet bestrijden, maar wij allemaal. Hebben de proeven geleid tot een bewustwording en een herbezinning in de samenleving?

Alexander Hoffmann werkt als advocaat en strafpleiter met kantoren in Kiel en Leipzig. Enerzijds verdedigt hij in strafzaken en anderzijds vertegenwoordigt hij slachtoffers van nazistische en racistische aanslagen in het hele land als medeplichtige aanklager. Zijn doel is motieven en organisatiestructuren aan het licht te brengen van waaruit dergelijke criminele handelingen worden verricht.
Datums in één oogopslag

Op de kaart

Villa ten Hompel
Kaiser-Wilhelm-Ring 28
48145 Münster
Deutschland

Tel.: +49 (0)251 49271 01
Fax: 02 51/4 92-79 18
E-mail:
Website: www.stadt-muenster.de/villa-ten-hompel/veranstaltungen/2022-11-16-mittwochsgespraech-von-morden-bis-zum-synagogenanschlag

Contactpersoon

Algemene informatie

Wat wil je nu doen?

Het lijkt erop dat u Microsoft Internet Explorer gebruikt als uw webbrowser om toegang te krijgen tot onze site.

Om praktische en veiligheidsredenen raden we u aan een actuele webbrowser te gebruiken, zoals Firefox, Chrome, Safari, Opera of Edge. Internet Explorer geeft niet altijd de volledige inhoud van onze website weer en biedt niet alle benodigde functies.