In 4 dagen

Strijd der bands

In een oogopslag

"Slag (en vrede) van de bandjes


Precies 375 jaar geleden werd in Münster en Osnabrück de Vrede van Westfalen gesloten. Ironisch genoeg ontstond op deze datum echter ook de rivaliteit tussen twee steden die tot op de dag van vandaag voortduurt: Dit is niet alleen voelbaar in de voetbalstadions, maar ook in een vreemde vorm van gebrek aan respect voor de ander. Vooral op het gebied van kunst hebben beide steden veel te bieden dat maar al te vaak verborgen blijft in de andere plaats.


Twee ensembles uit Münster en Osnabrück willen daar in het jubileumjaar van de vrede iets aan doen! De bigbands van de Universiteit van Münster (onder leiding van Ansgar Elsner) en de Universiteit van Osnabrück (onder leiding van Stephan Jochen Schulze) hebben in het verleden al meerdere keren een "battle" georganiseerd. Hiermee volgen de twee orkesten een praktijk die in de VS al sinds de jaren 40 gebruikelijk is, toen twee big bands elkaar ontmoetten en een muzikale "krachtmeting" hielden.


Zo zou het ook in deze concerten moeten zijn - de twee bandleiders hebben dan ook thematisch passende muziek geselecteerd, gearrangeerd en deels nieuw gecreëerd. Van het middeleeuwse "Dies Irae" tot muziek uit de Dertigjarige Oorlog en hedendaagse vredesliederen.


Voor de concerten in het Jaar van de Vrede hebben de bands nog een element aan hun ontmoeting toegevoegd. Acteur Roland Riebeling zal tussen en tijdens de muziek teksten uit vier eeuwen voordragen, waardoor de gruwel van de oorlog, de hoop op vrede en de speciale relatie tussen de twee steden nog meer tot leven komen.


De locaties in Münster (auditorium 1) en Osnabrück (Coppenrath Innovatiecentrum in de voormalige Ringlokschuppen) liggen op slechts een paar honderd meter van de locaties van de historische vredesonderhandelingen. Ook destijds bezochten diplomaten van beide delegaties Lengerich halverwege voor hun "Conclusum", waardoor de Gempthalle daar een perfecte derde locatie is voor dit spannende project.

Datums in één oogopslag

Op de kaart

Gempthalle
Gemptplatz 1
49525 Lengerich
Deutschland

Tel.: +49 (0)5481 30500
E-mail:
Website: gempthalle.de/event/battle-of-the-bands

Algemene informatie

Wat wil je nu doen?

Het lijkt erop dat u Microsoft Internet Explorer gebruikt als uw webbrowser om toegang te krijgen tot onze site.

Om praktische en veiligheidsredenen raden we u aan een actuele webbrowser te gebruiken, zoals Firefox, Chrome, Safari, Opera of Edge. Internet Explorer geeft niet altijd de volledige inhoud van onze website weer en biedt niet alle benodigde functies.