Mirna Funk leest op uitnodiging van het Literaturbüro Westniedersachsen in Osnabrück
"Veel van wat vandaag wordt besproken alsof het een nieuwigheid is, wordt al heel lang door Joden besproken. Laten we daarvan leren."
Mirna Funk over de cultuur van het dispuut en hoe we kunnen leren om standpunten die ons niet bevallen beter te tolereren.
Het woord machloket staat voor Joodse twistziekheid. In de Talmoed is het zo dat wanneer twee rabbijnen een machloket, een meningsverschil, hebben, het er niet om gaat dat de een wint en de ander verliest, maar dat beide meningen naast elkaar bestaan omwille van de hemel (machloket leshem shamayim).
Als het vandaag de dag over het joodse leven gaat, draait de discussie - vooral in Duitsland - meestal om de Holocaust, het Arabisch-Israëlische conflict of antisemitisme. Toch is het jodendom de oudste van de monotheïstische Abrahamitische religies, wat betekent dat de cultuur en filosofie duizenden jaren oud zijn. In haar nieuwste boek neemt Mirna Funk acht theorieën uit de geschiedenis van het joodse gedachtegoed op en brengt ze in dialoog met het "nu". Het gaat bijvoorbeeld om "lashon hara", het verbod op laster, of "tikkun olam", de plicht om de wereld te verbeteren. Hiermee opent Funk een nieuw perspectief op politieke debatten, de debatcultuur en persoonlijke ontwikkeling: levensecht, filosofisch verantwoord en uniek.
Mirna Funk, geboren in 1981 in Oost-Berlijn, studeerde filosofie en werkt nu als auteur en freelance journalist voor onder andere 'FAZ', 'SZ' en 'Die Zeit'. Haar maandelijkse sekscolumn verschijnt sinds 2021 in 'Cosmopolitan' en sinds 2018 schrijft ze over het Joodse leven voor 'Vogue online'. Haar debuut werd bekroond met de Uwe Johnson Prize en het non-fictie boek 'Who Cares' werd een instant bestseller.