"Fascisten worden

In een oogopslag

  • Münster
  • Lezing

Gender, seksualiteit en gezin zijn centrale categorieën voor de politiek van extreem-rechts en bepalen de publieke zelfdramatisering ervan. Meer nog: sekse- en gezinsbeelden zijn constitutieve elementen van rechtse verschijnselen. De categorie van het geslacht is een van hun constituerende kenmerken. En toch blijft gendergebonden actie meestal onbepaald.

Na de val van het "Derde Rijk" raakte ook de sociale constructie van mannelijkheid in een crisis. Het heersende ideaal van soldaat-zijn onder het nationaal-socialisme leek eindelijk zijn langste tijd gehad te hebben. Bij extreem-rechts echter vertonen deze tradities een verbazingwekkende hardnekkigheid. De hedendaagse geschiedenis van extreem-rechts wordt gekenmerkt door continuïteiten en veranderingen in genderbeelden.

In de lezing zullen de cultus van de martelaar, de kameraadschapsmythe en de mannelijke zelfdramatisering als "politieke soldaten" aan de hand van verschillende historische en actuele voorbeelden worden getoond.

Yves Müller is historicus en gepromoveerd aan de Universiteit van Hamburg. Hij is lid van de eithistorische werkgroep Extreem Rechts (ZAER). Hij doet onderzoek naar politiek geweld in de Weimarrepubliek, masculiniteiten in het nationaal-socialisme en extreem-rechts in de BRD.

In samenwerking met: Evangelisches Forum Münster e.V., Gegen Vergessen - Für Demokratie Regionalgruppe Münsterland e.V., Gesellschaft für Christlich-Jüdische Zu-sammenarbeit Münster e.V., LWL-Institut für Westfälische Regionalgeschichte.

Datums in één oogopslag

Op de kaart

Villa ten Hompel
Kaiser-Wilhelm-Ring 28
48145 Münster
Deutschland

Tel.: +49 (0)251 49271 01
Fax: 02 51/4 92-79 18
E-mail:
Website: www.stadt-muenster.de/villa-ten-hompel/veranstaltungen/2021-11-24-mittwochsgespraech-koldehoff

Contactpersoon

Algemene informatie

Wat wil je nu doen?

Het lijkt erop dat u Microsoft Internet Explorer gebruikt als uw webbrowser om toegang te krijgen tot onze site.

Om praktische en veiligheidsredenen raden we u aan een actuele webbrowser te gebruiken, zoals Firefox, Chrome, Safari, Opera of Edge. Internet Explorer geeft niet altijd de volledige inhoud van onze website weer en biedt niet alle benodigde functies.