eindeloos" Beeldhouwkunst in de natuur - Peter Trabner "De dood van Empedocles

In een oogopslag

  • Neuenkirchen
  • Kunst en cultuur overige

"Empedocles" - door en met Peter Trabner, Friedrich Hölderlin en de boom.

Empedocles, de Griekse denker en magiër, woont op Sicilië, stort zich daar op de Etna en stijgt als een zilveren wolk de hemel in, zich als het ware wereldwijd "verspreidend" in homeopathische doses. Empedocles zit nu in alles en overal, zoals het plastic in onze oceanen en de uitlaatgassen in onze lucht. In 1797 pakt Friedrich Hölderlin zijn pen op en faalt grandioos in zijn zelfopgelegde toneelproject.

De acteur Peter Trabner repeteert het stuk van Hölderlin keer op keer met de boom en belandt uiteindelijk, net als oom Hölderlin zelf, in een psychiatrische inrichting. Uiteindelijk, vrijgelaten als genezen, blijft Trabner repeteren met zijn enige overgebleven vriend, de boom, de vertegenwoordiger van de hele natuur.

De dood van Empedocles is opzwepend, krankzinnig en soms net zo helderziend als het bronwater uit de plastic flessenfabriek van het wereldvoedselbedrijf dat de moedervogel die zo aandoenlijk voor de lieve kuikentjes zorgt als haar bedrijfslogo gebruikt.

Datums in één oogopslag

Algemene informatie

Wat wil je nu doen?

Het lijkt erop dat u Microsoft Internet Explorer gebruikt als uw webbrowser om toegang te krijgen tot onze site.

Om praktische en veiligheidsredenen raden we u aan een actuele webbrowser te gebruiken, zoals Firefox, Chrome, Safari, Opera of Edge. Internet Explorer geeft niet altijd de volledige inhoud van onze website weer en biedt niet alle benodigde functies.