Een speciale tentoonstelling in het Museumsquartier Osnabrück
De Eerste Wereldoorlog, de massale dood en het lijden onder een tot dan toe ongekende technische en geïndustrialiseerde oorlogvoering waren voor Ernst Barlach en Käthe Kollwitz aanleiding om hun artistieke werk intensief te wijden aan de publieke dialoog voor vrede en gerechtigheid.
Honderd jaar geleden maakte Käthe Kollwitz met de poster "Nooit meer oorlog" (1924) waarschijnlijk de bekendste Duitse anti-oorlogsposter in het kader van de toenmalige vredesbeweging. In de jaren 1970 en 1980 diende het als icoon voor de vredesbewegingen. Vandaag de dag lijkt de roep om vrede dringender dan ooit in een wereld die wordt gekenmerkt door voortdurende oorlogen en humanitaire rampen.
Barlach en Kollwitz worden vaak in één adem genoemd. Hun wederzijds respect en artistieke inspiratie zijn duidelijk. Beiden waren lid van de Berlijnse Secession en in 1919 werden Barlach en Kollwitz lid van de Pruisische Kunstacademie. Onder de nazi-dictatuur ondergingen ze hetzelfde lot: werken werden als "ontaard" aan de openbaarheid onttrokken en beiden werden in de jaren 1930 gedwongen de academie te verlaten.
Kollwitz richtte haar artistieke werk voornamelijk op het maken van prenten en tekeningen en ontwikkelde een onafhankelijke beeldtaal met een beklemmende directheid. Ze benadrukte herhaaldelijk de invloed van het werk van Ernst Barlach. Zijn "Zwevende engel" uit 1927 draagt onmiskenbaar de gelaatstrekken van Käthe Kollwitz: "Het gezicht van Käthe Kollwitz kwam naar me toe in de engel zonder dat ik het bedoeld had. Als ik zoiets had gewild, zou ik waarschijnlijk gefaald hebben." (Ernst Barlach, 1928)
Barlach riep op tot een resoluut pacifisme met talrijke werken, maar vooral met zijn gedenktekens voor Kiel, Maagdenburg, Güstrow en Hamburg. Tegenover de fascistische ideologie van de "gemeenschap" stelde hij de existentiële eenzaamheid van het individu. Verdriet, ontbering en wanhoop staan centraal in zijn kunst.
De tentoonstelling in het Museumsquartier Osnabrück is niet alleen een reflectie op de wreedheden van voorbije oorlogen, maar ook een oproep tot actieve inzet voor vrede en menselijkheid. "BARLACH | KOLLWITZ - Nooit meer oorlog" is bedoeld als stof tot nadenken over een vreedzame toekomst en verzet zich tegen alle vormen van geweld, of het nu militair, nationalistisch, ideologisch of discriminerend is. Het herinnert ons eraan dat vrede niet alleen de afwezigheid van oorlog betekent, maar ook een actieve inzet voor rechtvaardigheid, mensenrechten en sociale verantwoordelijkheid vereist.
"BARLACH | KOLLWITZ - Nooit meer oorlog" in het Museumsquartier Osnabrück is een samenwerking met de Ernst Barlach Museumsgesellschaft Hamburg en wordt ondersteund door het ifa Institut für Auslandsbeziehungen Stuttgart, de Ernst Barlach Musea in Wedel en Ratzeburg en particuliere bruikleengevers. Het begeleidende programma wordt ontwikkeld in samenwerking met onder andere de Kulturkirche St. Katharinen Osnabrück, waar drie sculpturen van Ernst Barlach - waaronder het Güstrow-monument dat bekend staat als de "Zwevende Engel" - te zien zullen zijn tijdens de duur van de tentoonstelling.