In 17 dagen

42e Kiepenkerl-bijeenkomst in Stadtlohn

In een oogopslag

Elk jaar op de derde zondag in oktober is de binnenstad van Stadtlohn stevig in handen van zo'n 100 Kiepenkerlen en boerinnen van heinde en verre uit het hele Münsterland. De traditie wordt dit jaar voor de 42e keer herhaald. Bezoekers van de binnenstad van Stadtlohn kunnen zich weer verheugen op de Kiepenkerle en Bäuerinnen in hun kleurrijke klederdracht.
Het evenement begint op zaterdagochtend met een vlooienmarkt voor het hele gezin. Ook dit jaar bieden de rommelhandelaren weer interessante spullen te koop aan langs de straten in het stadscentrum en zal er volop worden afgedongen op de beste prijs. Van 10.00 tot 16.00 uur worden hiervoor vlooienmarktkramen met overkappingen in het stadscentrum ingericht, die voor een vast bedrag van €15,00 aan de deelnemers ter beschikking worden gesteld. Inschrijven kan alleen online op: www.stadtlohn-gutschein.de/trödel. Het aantal plaatsen is beperkt.
Gedurende het hele weekend zullen talrijke handelaars hun waren aanbieden in het stadscentrum. Er zijn manden, lederwaren, riemen, tassen en kinderartikelen te koop en er is allerlei informatie over huizen bouwen, zon- en insectenwering, voordeuren en ramen. Zoals altijd zullen een kinderdraaimolen en een bungee-trampoline de kinderogen laten glinsteren.
Op zondag 15 oktober is het traditionele hoogtepunt het Kiepenkerltreffen in het centrum van Stadtlohn. De naam van de Kiepenkerle is afgeleid van de Kiepe, een rugdrager van hout en vlechtwerk, waarmee de Kiepenkerle vroeger door de dorpen en steden zwierven. De traditionele klederdracht van de Kiepenkerle bestaat ook uit een pet, fluitje, blauwe linnen jas, wandelstok en klompen. De Kiepenkerle bracht vroeger levensmiddelen zoals eieren, zuivelproducten en gevogelte naar de steden en voorzag het platteland van zout, nieuws en andere goederen. Op zondag, als de Kiepenkerle en boerinnen door Stadtlohn paraderen, heb je weer je fietstassen en manden vol appels en eieren. De deelnemers komen met hun kleurrijke klederdracht uit Stadtlohn, Borculo, Haltern, Raesfeld, Nordkirchen, Wulfen, Billerbeck en Rheine om er maar een paar te noemen.
De grote optocht begint rond 13.30 uur en gaat, muzikaal begeleid door de Hussarenkapelle, door het stadscentrum richting Marktpütt. Daar worden ze om 14.00 uur officieel welkom geheten door burgemeester Berthold Dittmann, voordat het vat wordt getapt door brouwerij Rolinck met Getränke Seifer.
Daarna delen de Kiepenkerle en Bäuerinnen, zoals elk jaar, in totaal meer dan 400 kilo appels en meer dan 3.000 eieren uit aan de bezoekers. De winkeliers van Stadtlohn nodigen uit om dit weekend uitgebreid herfstinkopen te doen en openen hun winkels op zaterdag tot 18.00 uur en op zondag van 13.00 tot 18.00 uur.
De zondag wordt muzikaal begeleid door de Wiesentaler Musikkapelle, de Stadtlohner Husaren en de Spielmannszug Stadtlohn.
Het Kultur-, Heimat- und Integrationszentrum Stadtlohn (KIZS) in de Eschstraße organiseert zondag van 13.00 tot 18.00 uur ook een creatieve tentoonstelling met hobbykunstenaars die decoratieve artikelen maken en het naaiatelier vertegenwoordigen.

Datums in één oogopslag

Algemene informatie

Wat wil je nu doen?

Het lijkt erop dat u Microsoft Internet Explorer gebruikt als uw webbrowser om toegang te krijgen tot onze site.

Om praktische en veiligheidsredenen raden we u aan een actuele webbrowser te gebruiken, zoals Firefox, Chrome, Safari, Opera of Edge. Internet Explorer geeft niet altijd de volledige inhoud van onze website weer en biedt niet alle benodigde functies.